Ce cantitate de gaze românești vor exporta austriecii în Germania din 2027. Gazul românesc suplimentar nu va putea fi consumat intern

Ce cantitate de gaze românești vor exporta austriecii în Germania din 2027. Gazul românesc suplimentar nu va putea fi consumat intern
Foto simbol: Pixabay

În baza acordului semnat de OMV Petrom, volumele ce urmează a fi exportate din 2027 în Germania sunt de 10 ori mai ridicate. Potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, volumul va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep din aceeași perioadă de 5 ani.

România a devenit deja de anul trecut cel mai mare producător de gaze din UE

Potrivit unor surse Profit.ro, contractul de export gaze din Neptun Deep, de 15 TWh, a fost semnat de OMV Petrom, și nu de OMV, cum susține Reuters.

România a devenit deja de anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, depășind Olanda, iar începând din 2027, data la care va începe extragerea de gaze din Neptun Deep, va fi de departe cel mai important jucător de pe această piață din UE.

Astfel de contracte vor deveni o regulă și nu o excepție, precum în prezent, începând cu 2027 producția autohtonă urmând a depăși cu aproximativ 30 TWh/an (sau aproximativ 28%) consumul intern.

Gazul românesc suplimentar nu va putea fi consumat intern

Cu alte cuvinte, companiile autohtone – nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz – vor fi nevoite să exporte gazul produs suplimentar, acesta neputând fi consumat intern, anunță Profit.

Și asta în pofida majorării actualului consum, care în 2023 s-a situat la 102 TWh, într-un ritm estimat de operatorul de sistem Transgaz la 0,9% pe an în perioada 2025-2027.

Producția, în schimb va exploda, odată cu Neptun Deep, ajungând de la 85 TWh în 2024 la un maxim de 141 TWh în 2028.
OMV Petrom, și nu OMV, este compania care poate comercializa aceste gaze. Contractul se întinde pe o perioadă de 5 ani și prevede exportul a 15 TWh (3 TWh pe an).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:49 - Motivul pentru care prețul locuințelor în România a explodat. Greii din industria de beton, amendați drastic de Consiliul Concurenței. Ce s-a descoperit
18:35 - 220.000 de găini sacrificate și aproape 6 milioane de ouă distruse, după depistarea unui focar de salmonella în Vaslui
18:21 - Dani Mocanu, condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare, într-un dosar ce implică infracțiuni grave. Manelistul trebuie să achite și o amendă penală de 150.000 de lei
18:15 - Nicușor Dan: Pe bună dreptate oamenii sunt îngrijorați că s-au anulat niște alegeri, nu există explicații și nu există garanții că ce s-a întâmplat în 24 noiembrie se poate repeta
18:12 - Ursula von der Leyen, „grav” bolnavă. Afecțiunea care o împiedică să-și îndeplinească sarcinile
17:50 - Sebastian Burduja, despre schema de compensare-plafonare a facturilor la energie: „Până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”
17:35 - Atenție! A apărut un nou tip de înșelătorie în România. „Sunt peste tot și arată elegant. Ei arată lista și cer toate aceste informații”
17:31 - Centrul Vechi, cunoscut pentru fraudarea străinilor. Cum a rămas un german fără 7.000 de euro
17:30 - Cât costă să te cazezi la pensiunea lui Tudor Chirilă. Ce spun persoanele care i-au trecut deja pragul
17:26 - Adrian Papahagi: Elon Musk se simte atât de puternic încât crede că e calificat să dea lecții planetei. Cred că Trump se va enerva, iar Musk va fi în scurtă vreme ejectat (VIDEO)