Ce burse şcolare pot primi elevii în anul şcolar 2023-2024

Ce burse şcolare pot primi elevii în anul şcolar 2023-2024
Sursa foto: Pixabay

După circa trei luni de vacanţă, presărată cu examene de Evaluarea Naţională sau Bacalaureat, milioane de copii din întreaga Românie urmează să se întoarcă la şcoală începând cu luni, 11 septembrie pentru începutul noului an şcolar.

Valoarea burselor şcolare poate varia de la 300 de lei la 700 de lei

Pentru a încuraja tinerii să înveţe cât mai mult şi cât mai bine, autorităţile vin şi în acest an şcolar cu o serie de măsuri menite să ajute elevii, inclusiv cu diferite categorii de susţinere financiară.

Ca în fiecare din ultimii ani, şi în anul şcolar 2023-2024 elevii din întreaga Românie ar putea să primească diferite ajutoare financiare sub formă de burse şcolare precum bursa de merit, bursa socială sau bursa tehnologică.

Pe lângă acestea există și burse acordate pentru rezultate excepţionale. Aici intră cele două mari categorii de burse, respectiv bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi bursa de excelenţă olimpică II/naţională.

Bursa de merit este în valoare de aproximativ 450 de lei pe lună, iar de ea ar putea beneficia diferite categorii de elevi. În primul rând este vorba despre elevii care au media generală minim 9,50 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate.

De asemenea, burse de merit ar putea primi şi elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 sau elevii care obţint diferite premii la etapele judeţene ale unor competiţii organizate de Ministerul Educaţiei.

Bursa de excelenţă pentru olimpici poate ajunge până la 1.000 lei

Elevii români care obţin rezultate extraordinare la competiţii naţionale, olimpice sau internaţionale pot obţine aşa-numitele burse de excelenţă.

Bursa de excelenţă pentru rezultate extraordinare obţinute la competiţiile naţionale este în valoare de 700 de lei pe lună. Elevii care obţin rezultate extraordinare la competiţii olimpice sau internaţionale ajung să încaseze 1.000 de lei pe lună.

Bursele de ajutor social se acordă, la cerere, elevilor care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care, în general, se află într-o situaţie dificilă. Vorbim în special despre elevi care provin din familii ce nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, arată Observator.

De asemenea, pot primi bursă de ajutor social şi elevii orfani, elevi aflaţi în întreţinerea unui singur părinte, elevi aflaţi în plasament sau elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului. Vă reamintim că bursa de ajutor social este de aproximativ 300 de lei pe lună.

Se introduce şi bursa tehnologică în anul şcolar 2023-2024, dar și bursa pentru mamele minore

În încercarea de a revitaliza învăţământul tehnologic, autorităţile au decis să introducă din anul şcolar 2023-2024 aşa-numita bursă tehnologică. Aceasta este în valoare de 300 de lei pe lună şi se adresează, evident, elevilor care decid să urmeze acest tip de învăţământ şi care au rezultate deosebite.

Bursa tehnologică nu se acordă elevilor care acumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună şi nici elevilor care sunt declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar.

Pentru a sprijini minorele care devin mame în tentativa de a-şi continua şi finaliza studiile, autorităţile au decis să acorde şi acestora un ajutor financiar. Pe perioada studiilor, mamele minore pot primi o bursă de cel puţin 700 de lei pe lună. Mamele minore care acumulează 60 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu mai primesc bursa de 700 de lei pe lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:16 - Elena Lasconi și George Simion, față în față la dezbaterea organizată de Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / “Am avut mai multe momente de cumpănă” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)