Câți români și-au amânat ratele la credite pe fondul crizei coronavirusului

Publicat: 10 04. 2020, 14:27

Pe fondul crizei generate de noul coronavirus (COVID-19), tot mai mulți români s-au confruntat cu probleme financiare. Unii au fost trimiși în șomaj tehnic, iar alții și-au pierdut de tot posturile. În acest context a survenit necesitatea inițierii unei legi de amânare a ratelor la creditele făcute la bănci.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, iar din data de 6 aprilie normele de aplicare a ordonanței de urgență privind amânarea ratelor la credite, pe fondul pandemiei de coronavirus, au fost publicate în Monitorul Oficial.

150.000 de cereri de amânare a plății ratelor la credite din cauza crizei genrate de coronavirus

De atunci și până în prezent, băncile au primit aproximativ 40.000 de cereri de amânare a ratelor la credite pe zi.

Potrivit președintelui executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, de luni și până joi seară fuseseră trimise 150.000 de cereri de amânare a ratelor la credite din partea românilor, pe fondul incapacității de plată a acestora.

Dănescu apreciază însă că numărul nu este foarte mare. El spune că mulți românii s-au răzgândit cu privire la amânarea plății ratelor la creditele făcute la bănci, după ce au văzut scadențarul, adică recalcularea creditului după lunile de sistare a plății.

„E o creștere foarte rapidă, darne bucurăm că avem clienți care cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune șirealizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoienu este necesară. I-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a spus Dănescu la Digi24.

Liniile telefonice ale băncilor, suprasolicitate pe fondul legii care permite amânarea ratelor la credite, pe fondul crizei COVID-19

Funcționarii băncilor lucrează la foc continuu în aceste zile. Mii de români sună zilnic pentru a afla informații cu privire la amânarea ratelor la credite, în concordanță cu Ordonanța de Urgență anunțată de Florin Cîțu.

O parte dintre aceștia au motive justificate să sune, alții nu cunosc exact legea, iar atunci când li se recalculează creditul nu mai sunt dispuși să amâne ratele.

Ce prevede legea amânării ratelor la creditele de la bănci

Practic, începând de luni, de când OUG37/2020 a intrat în vigoare, românii cu credite la bănci au la dispoziție 45 de zile pentru a depune cereri pentru amânarea ratelor.

OUG a fost promulgată pe fondul crizei create de coronavirus.

Toți cei care depun această cerere trebuie să știe că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile.

De asemenea, cei care vor să-și amâne plata ratelor trebuie să declare pe propria răspundere că au fost afectați direct sau indirect de criza COVID-19.

Portal online pentru ajutor în depunerea cererii de amânare a ratelor creditului

Pentru că mulți oameni nu s-au descurcat să aplice pentru amânarea ratelor creditului, Ministerul Finanțelor a anunțat punerea la dispoziție a aunui portal online unde pot fi semnalate problemele.

Platforma aici.gov.ro are ca scop facilitarea accesului cetățeanului la serviciile publice prin eliminarea timpului de deplasarea până la instituție, a contactului fizic direct cu personalul instituției și prin reducerea timpului de răspuns

Aproximativ un milion de români au contractele de muncă suspendate

Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ un milion de români au nevoie de șomaj tehnic în această perioadă de pandemie de coronavirus.

Ministrul Violeta Alexandru anunța că peste 950.000 au contractale de muncă suspendate, iar 190.000 sunt contracte individuale de muncă încetate.Șomajul tehnic va fi aplicat și angajaților de la stat.

Cele mai afectate domenii sunt: industria prelucătoare, comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, industria hotelieră și restaurante, dar și construcțiile.