După ce a intrat în vigoare ordonanța care permite românilor să amâne plata creditelor, peste 30.000 de români au cerut băncilor amânarea ratelor, doar într-o singură lună.
Românii au luat această ddecizie având în vedere că indicele robor a crescut cu 6,63% într-un singur an.
Potrivit Antena3, într-o singură lună 31.861 de oameni au cerut băncilor amânarea ratelor, cu o dobândă cumulată de peste 128 de miliarde de lei.
Potrivit analiștilor și guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, indicele ROBOR nu ar fi trebuit să depășească dobânda-cheie cu mai mult de jumătate de punct procentual, lucru care ar fi însemnat ca indicele ROBOR să se situeze undeva la 6 % în prezent, și nu 8.14% cât este, crescând cu aproape 6.63% într-un singur an.
În cadrul unei conferințe de presă, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a transmis că băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. De asemenea, Mugur Isărescu a declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut.
„Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă”, a mai spus Isărescu, precizând și că „o dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%”.
Conform guvernatorului Mugur Isărescu, BNR vede o temperare a consumului și crede că în semestrul 2 se va simți și mai mult. „Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, care a precizat, de asemenea, că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.