Tema creșterii salariului minim a creat tensiuni în coaliția de guvernare. Mai precis, discuțiile au pornit în legătură cu scutirea de taxe pentru salariul minim.
PSD și PNL s-au pus de acord în ceea ce privește majorarea acestuia. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim va crește de la 3300 lei la 3700 lei brut.
Salariul minim pe economie, în România, la acest moment, este de 3.300 de lei brut. Din asta rezultă că un angajat plătit cu cel mai mic salariu primește în mână, lunar, 2.080 de lei, conform Antena 3 CNN.
În urma discuțiilor cu sindicatele și patronatele, Guvernul a venit cu propunerea ca salariul minim să crească, de la 1 iulie, la 3.700 de lei brut.
Așa cum am spus la început, divergențele au apărut cu privire la scutirea de taxe.
În momentul de față există o scutire de taxe de 200 de lei din salariul minim. Asta ar face ca, după majorare, un angajat din România să primească în mână 2.307 lei.
Cei din PNL, dar și patronatele au cerut ca scutirea de taxe să crească la 300 de lei, astfel încât românii plătiți cu salariul minim să primească, în mână, 2.352 de lei.
Prin urmare, tensiunile între PSD și PNL au apărut pentru o diferență de 45 de lei, care reprezintă suma pe care o vor primi în plus angajații cu salariul minim. Ce înseamnă, de fapt, cei 45 de lei pentru un angajat? Aproximat 1,5 lei în plus pe zi.
Amintim că există, în acest moment, în România, aproximativ 1 milion de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Trebuie să ținem cont de faptul că numărul acestora a scăzut după ce a intrat în vigoare obligativitatea ca la doi ani de la încheierea contractului cu salariul minim pe economie, acesta să fie majorat.