Câți bani primesc foștii europarlamentari români care n-au mai prins mandat. Au parte de același salariu până la 2 ani pentru că sunt în… „tranziție”

Câți bani primesc foștii europarlamentari români care n-au mai prins mandat. Au parte de același salariu până la 2 ani pentru că sunt în... „tranziție”

Politicienii români care, în urma ultimului scrutin de alegeri, nu s-au mai calificat pentru un mandat în Parlamentul European vor beneficia de o așa-numită „indemnizaţie de tranziție” de până la 8.000 de euro/lună.

Indemnizația lunară a foștilor europarlamentarilor ajunge la aproximativ 8.000 de euro

Indemnizația echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8.000 de euro, și va fi primită pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni.

Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la PE timp de cinci luni, deci un total de 40.000 de euro.
Acest drept nu există în cazul în care un deputat este învestit cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcție publică, potrivit Antena3.

Printre foștii europarlamentari care ar putea primi indemnizația de tranziție se numără Dacian Cioloş, Alin Mituță, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache și Ramona Strugariu (REPER), Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu și Vlad Nistor (PNL), Rovana Plumb și Carmen Avram de la PSD, Vlad Botoș de la USR, Corina Crețu din PRO România, Tudor Ciuhodaru de la AUR sau fostul președinte Traian Băsescu din partea PMP.

Europarlamentarii au dreptul şi la pensii speciale

După un mandat de cinci ani, un europarlamentar poate să primească 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare.

Pensiile europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre.În cazul comisariilor, beneficiile sunt mai mari: aceştia câştigă aproape 250.000 de euro pe an.

După ce pleacă din funcţie, primesc 40% – 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european

Urmăriți B1TV.ro și pe
`