Brașovenii rămân fără jumătate din câștiguri ca să își plătească lunar chiria, în vreme ce timișorenii sunt privilegiați, arată o analiză, care are în vedere sumele cerute în marile orașe și salariile medii la nivel de județe.
Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe din țară, arată Economia.
Chiar dacă piața închirierilor de pe plan local nu este cea mai scumpă din țară, brașovenii au nevoie de mai mult de o jumătate din salariul lunar pentru a-și plăti chiria. Închirierea unei locuințe este, în schimb, accesibilă pentru timișoreni care plătesc pentru un apartament circa o treime din banii câștigați într-o lună.
Proprietarii au scumpit cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere în 12 luni, mai mult decât în Cluj-Napoca sau București, unde prețurile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%.
Angajații din Capitală câștigă cele mai mari salarii, dar și chiriile sunt pe măsură chiar dacă în martie au rămas la același nivel cu cel înregistrat la începutul lui 2024, conform datelor Imobiliare.ro. Astfel, ai nevoie de 40% dintr-un salariu de 6.136 de lei pentru a-ți acoperi cheltuielile cu chiria.
Consilierii imobiliari subliniază că piața închirierilor din București dispune de cea mai variată ofertă, astfel și diferențele dintre prețurile solicitate de proprietari pot fi considerabile.
Dacă în zone din nordul orașului plătești 6.000 lei/lună sau chiar mai mult pentru a închiria un apartament, în sud ai nevoie de un buget de circa 1.750 lei/lună pentru a plăti chiria.
Chiriile solicitate de proprietarii în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară, dar și veniturile de pe plan local sunt mari, fiind depășite doar de cele obținute de angajații din București. Mai mult, acestea sunt cu aproape 19% peste media pe țară și au crescut față de începutul anului trecut.
Un angajat din județ obține un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar dacă vrea să închirieze un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să plătească 2.609 lei/lună, echivalentul a 45% din câștigul său.
O proporție semnificativă din salariu merge pe plata chiriei și în Iași, mai arată analiza. La nivel județean se obține al șaselea cel mai ridicat câștig salarial mediu net din țară.
Dacă în martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere era de circa 1.790 lei/lună, acum acesta a ajuns la 1.988 lei/lună, conform datelor Imobiliare.ro. Această sumă este echivalentă cu 42% din salariu.