Câți bani costă marile festivaluri locale: Organizatorii se laudă că zecile de milioane de euro și sutele de mii de participanți au pus România pe harta turismului

Câți bani costă marile festivaluri locale: Organizatorii se laudă că zecile de milioane de euro și sutele de mii de participanți au pus România pe harta turismului
Sursa foto simbol: Pixabay

Vloggerul Selly pare că a intrat în cursă directă cu realizatorii Untold pe Litoral. Un alt festival, din Transilvania, iese din comun pe scena mare a entertainment-ului românesc, devenită, între timp, de talie internațională.

Marile festivaluri din România ar fi adus vizibilitate țării

Organizatorii Untold (Cluj Napoca) și Neversea (Constanța) spun că cel mai mare fest din România, cel de la Cluj, este al treilea la nivel mondial. Astfel, potrivit lor, Untold ar fi la această oră în Top 3 festivaluri din lume, cu un buget de 21 de milioane de euro.

La o oarecare distanță se află și festivalul de la Constanța, cu un buget de 10 milioane de euro, fiind și acesta în topul festivalurilor din România, dar ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Untold ar aduce capital de imagine global pentru orașul Cluj-Napoca, Transilvania și pentru România. “Artiștii și echipele lor cu care au venit în festival, oamenii din producție, jurnaliștii, influencerii, fotografii și fanii care au venit din străinătate povestesc acum în toată lumea despre festival și cei mai mari artiști au postat despre Untold și România pe conturile lor de social media”, spun organizatorii.

Tot ei au spus pentru Profit că în fiecare an crește numărul de participanți la festival, numărul de artiști și bugetul. La prima ediție, în 2015, au fost 240.000 de participanți în toate zilele și nopțile de festival, anul trecut peste 420.000 de participanți, iar în acest an peste 427.000 de participanți.

Organizatorul reliefează că de la an la an crește numărul fanilor care vin din străinătate.

Beach, Please!, festivalul din Costinești organizat de echipa condusă de vloggerul Selly, pe numele lui Andrei Șelaru, a înregistrat în acest an (la a treia ediție) încasări totale de 20 milioane euro, de patru ori mai mult decât anul trecut.

Organizatorul spune că în 2025 încasările vor crește la peste 30 milioane euro și estimează că Beach, Please! 2024 (BP 2024) a adus peste 50 milioane euro în economia locală (Costinești și stațiunile vecine).

Cei de la BP 2024 spun că numărul de participanți nu poate fi comparat. “Când vine vorba de numărul de participanți, majoritatea festivalurilor din România raportează, de fapt, traficul – o cifră care rezultă din adunarea participanților din fiecare zi (participanți ziua 1 + participanți ziua 2 + …etc).

Beach, Please! 2024 a înregistrat un trafic de 510.000 pe cele 5 zile de festival, iar numărul de participanți unici a fost de 133.000. Dintre aceștia, am avut peste 10.000 de participanți străini din țări precum Bulgaria, Ungaria, UK, Irlanda sau Republica Moldova”, spun organizatorii BP 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`