Câți ani trebuie să muncească un român cu salariu minim pe economie pentru a-și cumpăra un apartament

Câți ani trebuie să muncească un român cu salariu minim pe economie pentru a-și cumpăra un apartament
Foto: Pixabay

Prețurile caselor din România au marcat o scădere în ultima vreme, însă nu una suficient de mare cât să îi determine pe cei interesați să facă acest pas. Tinerii lucrează în speranța că într-o zi își vor putea permite să își achiziționeze o casă, însă în același timp așteaptă ca prețurile să devină și ele mai blânde în sectorul imobilar.

Un român cu salariul mediu pe economie ar trebui să muncească vreme de 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere, potrivit Digi 24. Efortul este însă și mai mare pentru locuințele din cele mai bune cartiere ale marilor orașe.

Cât trebuie să muncești pentru a-ți permite să îți cumperi un aprtament

Prețurile apartamentelor din România au crescut cu 14% în ultimul an.

Familiile tinere, la început de drum, care nu au bugete atât de mari, dar care s-au hotărât să nu mai investească în chirii, caută locuințe la periferie, care costă mai puțin și care chiar ale căror utilități sunt semnificativ mai mici.

Când vine vorba de un apartament cu două camere într-o zonă de la periferia Bucureștiului, spre exemplu, prețul stabilit pentru achiziționarea unei astfel de locuințe variază între 60.000 și 100.000 de euro.

„Am avut un studiu recent în care s-a văzut că undeva la 30% dintre oameni nu sunt siguri să ia această decizie imobiliară din multe motive – prețurile imobiliare care cresc, dobânzile în creștere și costul vieții în sine. Un român cu salariu mediu pe economie ar trebui să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament, la prețurile actuale. În septembrie, metrul pătrat locuibil s-a ieftinit scăzut ușor în Constanța și Brașov față de luna august. În București, s-a menținut la același nivel. Specialiștii în imobiliare spun că trendul se va menține în Capitală”, a declarat Monica Dudău, marketing manager pe o platformă de imobiliare, potrivit sursei citate anterior.

„Noi estimăm că în următorii trei ani va scădea drastic oferta din cauza autorizațiilor de construcție, datorită faptului că nu mai sunt terenuri în București pentru construcții și se mută toate construcțiile în Ilfov. Oferta va suferi drastic și prețul din cauza aceasta e greu să scadă”, a explicat, la rândul său, Mihai Cima, organizator de târguri imobiliare.

Ce zone merită alese la București și Cluj

Un indice creat de o platformă de imobiliare scoate în evidență care sunt cartierele cu cele mai bune condiții de trai.

Cartierul Aviatorilor din București este cel mai bine cotat potrivit acestui indice. Are trafic lejer, o calitate bună a aerului, un preț mare pe metru pătrat și multe repere, precum școli sau parcuri.

În acest top sunt și cartierele Zorilor și Gruia din Cluj-Napoca, iar din București, Primăverii și Dorobanți.

În aceste zone un apartament poate fi cumpărat cu peste două mii de euro pe metrul de pătrat util, mai scrie Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`