Din ce în ce mai mulți români vor să-și calculeze anticipat pensia, înainte de a se retrage din câmpul muncii. Venitul pe care ar urma să-l încaseze un individ, ar influența semnificativperspectivele din punct de vedere profesional și personal. Astfel, mulți se trezesc cu o pensie la limita subzistenței și se reangajează sau prestează muncă la negru.
Punctul de pensie reprezintă un reper important în ceea ce privește stabilirea venitului.Reprezentanții caselor de pensii nu oferă informații despre numărul de puncte acumulat de plătitorii de taxe și impozite la stat, însă stagiul de cotizare poate fi verificat online, prin accesarea portalului CNPP.
Casa Națională de Pensii pune la dispoziție cetățenilor, anterior pensionării parțial informațiile cu privire la stagiile ce vor fi luate în calcul pentru stabilirea pensiei și la veniturile asigurate ce au reprezentat baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.Sistemul informatic oferă informații disponibile din aprilie 2001, data înființării.
Pentru verificarea datelor din CNPP este necesară crearea unui cont și introducerea datelor personale de identificare.
În septembrie 2020, punctul de pensie a fost majorat cu 14% și astfel, a crescut cu 177 de lei, până la 1.442 de lei. Creșterea medie a pensiei a fost de 200 de lei, iar cea minimă cu doar 96 de lei, de la 704 la 800 de lei.
Din 2021,vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public, potrivit noii legi a pensiilor.