(P) Mediul antreprenorial din Romania trece prin schimbari importante, dar probabil nu atat de puternice pe cat ne-am dori. Conform unui studiu comandat de Provident, prin Novel Research, doar 20% dintre romani considera ca mediul economic din Romania este oportun pentru a incepe o afacere in timp ce 37.1% au experimentat antreprenoriatul si, in prezent, doar 12.2% mai sunt activi.
Studiul a aratat ca spiritul antreprenorial este o abilitate care se deprinde din mediul social in care traieste o persoana si nu este neaparat un talent. Experienta antreprenoriala anterioara, cunostintele care activeaza ca antreprenori sau membri ai familiei care au o afacere tind sa actioneze ca un factor motivant. intregul studiu a aratat ca exista un potential antreprenorial de 12.8% pe termen scurt, din care 2.4% este deja conturat.
Antreprenoriatul este strans legat si de aversiunea fata de risc, prezenta in cazul a 64.4% din respondenti ce considera ca investitiile trebuie sa fie sigure si materiale si ca antreprenoriatul presupune un risc si o schimbare de viata. Antreprenorul, pe de alta parte, are si avantajul de a-si creste stima de sine si puterea financiara, dar doar prin asumarea de riscuri si un sacrificiu personal.
Conform respondentilor, un antreprenor ar trebui sa aiba capital financiar, sa poate estima corect nevoia de resurse de orice tip necesare pentru a incepe o afacere si sa stie sa identifice nevoia de produs sau serviciu nou. Pentru capital, majoritatea ar apela la familie sau la institutii financiare prin credite sau alte programe.
Cu cat o persoana este mai nehotarata ina face pasul spre lumea afacerilor si mai distantata de acest mediu, credinta ca pentru a incepe o afacere ai nevoie de multi bani este mai mare. Antreprenorii in devenire sunt mai dispusi sa apeleze la credite rapide sau rude pentru a incepe activitateala care viseaza si prin care doresc sa iasa dintr-un impas financiar sau sa realizeze o investitie inteligenta.
Mediul de afaceri este neatractiv din lipsa resurselor financiare, dar si din cauza perceptiilor gresite pe fondul lipsei de informare si a educatiei antreprenoriale. O educatie antreprenoriala mai puternica, simplificarea procedurilor de incepere a unei afaceri alături de un grad mai mare de solicitudine din parteainstitutiilor financiare ar putea crea un mediu mai propice afacerilor. Pe acelasi palier ar fi si regandirea sistemului fiscal si o mai mare grija a statului pentru antreprenoriat, factori care ar creste avantul dezvoltăriiacestui mediudin Romania.
Antreprenorii si cei interesati de antreprenoriat isi doresc un mod mai simplu de achitare a obligatiilor fata de stat si mai multe resurse educationale antreprenoriale online pentru ca legislatia sa fie explicata intr-un limbaj comun, pentru a exista modele de planuri de afaceri si a avea acces la experti dedicati, disponibili online. Pentru stimularea mediului antreprenorial din Romania a fost lansat centrul online de resurse pentru educatie financiara si antreprenoriale www.sigurantafinanciara.ro
Powered by SEO monitor