Cât de mare este gaura bugetară și cât timp mai poate acționa Guvernul fără să crească taxele / Eugen Rădulescu (BNR): „Nu aștept măsuri prea mari până la alegerile prezidențiale”

Cât de mare este gaura bugetară și cât timp mai poate acționa Guvernul fără să crească taxele / Eugen Rădulescu (BNR): Nu aștept măsuri prea mari până la alegerile prezidențiale
Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din BNR. Foto: Hepta - MMA / Novac

Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat vineri, într-o intervenție pentru emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că Guvernul mai are încă timp să acționeze fără a crește taxele pentru a rezolva problema deficitului bugetar:

“Situația este serioasă. Nu știu dacă într-adevăr putem vorbi despre o situație gravă. Încă ar fi timp, chiar pe parcursul acestui an, lucrurile să se rezolve prin măsuri incrementale, nu prin măsuri abrupte, nu prin lucruri care să pună în pericol echilibrul și viitorul creșterii economice. Încă se mai poate. Nu aștept măsuri prea mari până la alegerile prezidențiale, pentru că situația este suficient de critică în plan politic pentru ca să nu riște nimeni adoptarea unor măsuri care să poată fi furtificate de cine știe cine în plan politic și să pierdem cu mult mai mult decât am câștiga din măsurile care s-ar lua cu două-trei săptămâni mai devreme”.

Pe de altă parte, Eugen Rădulescu a subliniat că Guvernul va trebui să acționeze foarte serios, și în sensul reducerii cheltuielilor, și în cel al creșterii veniturilor în zona în care vorbim despre neîncasări semnificative.

“Marea, uriașa problemă pe care o avem este neîncasarea TVA-ului. Vorbim despre fraude pe scară largă. Din motive pe care eu nu le înțeleg autoritățile noastre nu par nici în stare, nici nu au curajul, nu știu de ce nu intervin aici. Rezolvarea unei părți din problema TVA ar asigura un plus din venituri la buget atât e mare încât nu ar mai fi nevoie de alte măsuri adiționale pentru a ne încadra în deficit.

Încă nu suntem la marginea prăpastiei, încă se poate ca fără să fie nevoie de taxe noi sau de măsuri foarte abrupte lucrurile să poată să fie ținute sub control. Începând de la anul aștept modificări mult mai semnificative în privința cheltuielilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`