Pentru multe familii de tineri, o clinică privată este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de aducerea pe lume a unui copil, datorită serviciilor medicale de calitate, a curățeniei și nu în ultimul rând, a atenției primite aici.
Maternitățile private promit condiții de 5 stele, dar costurile sunt pe măsură, ajungând la câteva mii de euro.
Pe de altă parte, spitalele de stat sunt pentru „bugete româneşti”. Deși părinții plătesc și aici serviciile, ei pot sta liniștiți că în cazul unor probleme la naştere, mama şi bebluşul sunt pe mâinile unor adevăraţi specialişti.
Tinerii aleg maternitățile private și pentru profesionalismul medicilor, care însă costă. Un pachet de naştere ce include o rezervă de lux, asistenţă dedicată, meniu la alegere, masaje de recuperare, training de alăptare şi îngrijire a copilului şi recoltare de celule stem ajunge până la 11.000 de lei.
În aceşti bani este inclus şi onorariul medicului. Pentru pretenţii mai mici sunt suficienţi 7.000 de lei.
„Există multiple pachete. Legat de urmărirea gravidelor, există pachete ce țin de ecografii, din momentul în care o gravidă se hotărăște și se adresează serviciului nostru este urmarită până la sfârșitul sarcinii ecografice aici”, spune doctorul Dragoș Albu, coordonatorul unui centru medical privat.
„Alt tip de pachete se referă la naștere și aici depinde de condițiile de cazare pe care le dorește viitoarea mămică și de ce analize, cât de complex își dorește ulterior să fie investigat nou născutul”, adaugă medicul.
Şi totuşi, spitalele de stat rămân singura opţiune pentru cei mai mulţi români, în lipsa posibilităților materiale.
„Cert este că acum există o modă în rândul femeilor însărcinate să-și aleagă să nască în clinicile private. Nu pot să spun unde e mai bine și unde e mai puțin bine. Când este vorba de medicină, trebuie să ne gândim nu numai la confortul hotelier, trebuie să ne gândim la actul medical în sine”, spune medicul Silvia Stoicescu, șeful Secției Nou-Născuți de la Spitalul Clinic Gheorghe Polizu din Capitală, care a ales să rămână în sistemul sanitar de stat.
În mâinile sale stă soarta unor copii care la venirea pe lume cântăresc sub 1 kg. Naşterile cu probleme nu sunt rezolvate în saloanele maternităţilor private.
„Maternitățile particulare nu au niște echipe de specialiști atât de bune profesional încât să își permită să acorde asistență medicală pentru gravida cu risc și nou-născutul cu risc. Dar asta nu înseamnă ceva rău pentru ei, pentru că în toată lumea, spitalul privat asigură asistență medicală în primul rând gravidei normale”, spune Silvia Stoicescu.