Analiștii Serviciului Croat pentru Ocuparea Forței de Muncă (HZZ) au comparat salariile brute pe oră și PIB-ul pe oră anul trecut în mai multe țări din UE, pornind de la teza de bază în teoria economică potrivit căreia salariile într-o economie de piață sunt determinate de productivitatea muncii, scrie publicația croată Poslovni, citată de Rador și G4Media.
Cele mai mari cifre de PIB pe oră a fost înregistrate în Irlanda și Luxemburg, 119 și respectiv 105,5 euro, dar aceste țări au fost excluse din analiză deoarece nivelul ridicat e rezultatul faptului că multe companii multinaționale și instituții financiare își au sediul acolo, dar își desfășoară activitatea și în alte țări.
Potrivit analizei, cele mai mari valori atât ale salariilor, cât și ale productivității sunt realizate de Danemarca, unde salariul orar brut de anul trecut a fost de 46,8 euro, iar valoarea creată a PIB-ului pe oră a fost de 86,7 euro.
Cele mai scăzute valori ale productivității și ale salariilor pe oră sunt în Bulgaria: PIB-ul său este la nivelul de 14,9 euro, iar salariul brut pe oră este de 8,2 euro. România e aproape de ea, cu salarii pe oră de 9,5 și un PIB de 18,3 euro pe oră.
În Croația, prețul brut al forței de muncă pe oră a fost de 12,1 euro, iar valoarea adăugată realizată a fost de 21 de euro. Ungaria are un PIB la nivelul de 20,9 euro pe oră, dar salariile mai mici decât în Croația – 10,7 euro pe oră.
Analiza a scos în evidență că salariile pe oră sunt mai mari la membrii UE cu productivitate mai mare în producția industrială și că există diferențe mari între membrii UE mai vechi și cei noi.
În medie, salariile pe ora de muncă în țările post-comuniste sunt puțin peste 13 euro, în timp ce cele din vechile state membre sunt de 35,5 euro. Acest lucru este legat de întârzierea investițiilor, dar și de ponderea experților și tehnicienilor.
Dintre toate fostele țări socialiste, Slovenia a obținut cel mai bun rezultat în ceea ce privește productivitatea și salariile – PIB-ul pe oră anul trecut a fost de 33,8 euro, iar salariul pe oră a fost de 23,1 euro.