Carnea procesată creşte riscul de a face cancer? Ce spun specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Publicat: 07 12. 2016, 12:58
foto: agora.md

Consumatorii de carne sunt foarte speriaţi de zvonurile conform cărora carnea procesată ar fi cancerigenă şi vor să afle care este adevărul.

Raportul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează faptul că produsele procesate din carne se află în grupa 1 de risc, alături de tutun, azbest sau gaze de eşapament emise de motoarele diesel. Carnea roşie, fiind inclusă cea de vită, porc, miel sau ied este în grupa 2 de risc, potrivit digi24.ro.

"Grupa unu înseamnă unde sunt evidenţe clare de tip cauză efect. Asta înseamnă grupa unu. Dacă există un anumit factor, efectul este apariţia unui cancer. Înseamnă că nu avem nişte evidenţe atât de clare şi există necesitatea mai multor studii.", a explicat Victor Olsavszky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Prin urmare, chiar dacă se află pe aceeaşi listă cu fumatul, carnea procesată nu este fel de cangerigenă, însă prezintă anumite riscuri.

"Trăgând concluzii dintre toate studiile pe care le-au trecut în revistă, au spus că 50 de grame de carne procesată zilnic creşte riscul de cancer colonic, acolo s-a evidenţiat riscul cel mai mare, cu 18%.", a spus Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii au o cu totul şi cu totul altă părere şi consideră că aceste studii sunt făcute fără niciun discernământ şi nu se bazează pe informaţii ştiinţifice.

"Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani", a scris Radu Timiş, preşedintele ARC într-un comunicat.