Care sunt părinții români care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor

Care sunt părinții români care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor
Foto: Pixabay.com

Familiile cu gemeni, tripleți, multipleți ar putea beneficia de sprijin temporar de la stat, până la împlinirea de către copii a vărstei de 6 luni, fie prin angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, fie prin posibilitatea ca ambii părinți să beneficieze simultan de concediu pentru creșterea copilului, prevede un proiect analizat de Profit.ro.

Părinții de gemeni, tripleți, multipleți ar putea avea două variante

Persoanele îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copiilor născuți dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, pot opta, o singură dată, la cerere, pentru unul din urmatoarele drepturi:

a) angajarea unei persoane de îngrijire, pentru a ajuta parinții în creșterea și îngrijirea copiilor;

b) efectuarea concomitentă a concediului pentru creșterea copiilor de către cei doi parinți.

În cazul în care se optează pentru prima variantă, angajarea persoanei de îngrijire se realizează de catre agențiile pentru prestații sociale, prin încheierea unui contract individual de muncă, cu normă întreagă, pe perioadă determinată, până la împlinirea de către copii a vârstei de 6 luni, iar plata drepturilor salariale se realizează la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata și este asigurată din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În cazul în care se optează pentru varianta ca ambii părinți să îngrijeasca concomintent copiii, cele 6 luni includ cele 2 luni obligatorii prevăzute pentru concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Conform impactului bugetar calculat de inițiatorii proiectului, în raport cu salariul mediu net pe luna ianuarie, comunicat de Institutul Național de Statistică și situat la 4.859 lei, indemnizația pentru creșterea copilului pentru celalălt parinte ar fi în cuantum lunar de 4.130 lei, fapt ce ar conduce la un efort bugetar de 36.145.760 lei pentru cele 4 luni suplimentare prevăzute de proiect.

În varianta în care se optează pentru angajarea unei persoane cu normă întreagă de 8 ore/zi, efortul bugetar pentru același număr de nașteri gemelare comunicat oficial și raportat la salariul minim brut, s-ar ridica la 43.322.400 lei pentru cele 6 luni în care s-ar angaja bonă pentru copiii gemeni, tripleți sau multipleți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect
19:57 - Seidler (USR): Fiecare candidat la prezidențiale vine în fața românilor cu ce a realizat. Lasconi – fondurile europene atrase, Ciucă și Ciolacu – inflație și deficit record (VIDEO)