Care este nivelul de trai în fiecare județ din România: Află topul celor mai prospere regiuni

Care este nivelul de trai în fiecare județ din România: Află topul celor mai prospere regiuni

Jurnaliștii de la Gândul au realizat o analiză a condițiilor de viață în fiecare județ din România, pe baza a datelor oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Comisia Naţională de Prognoză.

Poziţia în top a judeţelor a fost determinată de punctajul obţinut de acestea la şapte capitole: rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB per capita), speranţa de viaţă la naştere, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata criminalităţii şi suprafaţa spaţiilor verzi aflate în zonele urbane.

În ciuda aşteptărilor, Municipiul Bucureşti nu este cel mai bun loc din România în care să trăieşti, primul loc fiind ocupat de județul Timiș.

Topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România

Capitala se poate lăuda cu cel mai mare salariu mediu net din România, cu cea mai mare suprafaţă a spaţiilor verzi din ţară, cu cel mai ridicat procent al gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, cu cea mai ridicată contribuţie a locuitorilor la economie, precum şi cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din România.

Pe ultima poziţie a topului s-a clasat judeţul Vaslui care a obţinut cele mai multe puncte la rata şomajului, de 6,85%, cu un punct procentual peste media naţională.

Topul judeţelor cu cei mai bine plătiţi, respectiv cei mai prost plătiţi angajaţi din România

Cei mai bine plătiţi angajaţi din întreaga ţară continuă să fie bucureştenii, având în vedere că în Capitală îşi au sediul multe dintre marile companii din România, dar şi o serie de corporaţii internaţionale.

Lideri ai topului celor mai prost plătiţi angajaţi din România sunt salariaţii din judeţul Harghita.

Topul judeţelor cu cea mai scăzută, respectiv cea mai ridicată rată a criminalităţii din România

Cea mai sigură regiune din ţară în care poţi să locuieşti este judeţul Ilfov, având în vedere faptul că aici se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalităţii la nivel naţional.

Locul al doilea în top este ocupat de judeţul Vâlcea, iar următoarele clasate sunt judeţele Buzău, Bacău şi Prahova.

La polul opus se află Hunedoara unde s-a înregistrat, potrivit celor mai recente date INS, cea mai ridicată rată a criminalităţii din România.

Topul judeţelor unde locuitorii vor contribui în 2013 cel mai mult, respectiv cel mai puţin la economia locală

Municipiul Bucureşti ocupă pentru a patra oară primul loc în top la nivel naţional atunci când vine vorba despre contribuţia pe care se estimează că o vor avea locuitorii săi la economia locală (PIB pe cap de locuitor), pe parcursul anului 2013.

Liderul clasamentului judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, Timişul, se poziţionează pe locul al doilea în top, contribuţia locuitorilor săi la economia locală estimându-se că va fi în 2013 de 10.011 euro.

Cea mai mică valoare a indicatorului PIB pe cap de locuitor se va înregistra, potrivit datelor CNP, în cazul vasluienilor, fiecare urmând să contribuie la economia locală cu doar 2.835 euro.

Vezi AICI mai multe detalii despre fiecare județ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`