Când își vor primi românii pensiile în luna decembrie. Poștașii vor avea zile libere
Se pare că în luna decembrie pensiile vor fi încasate cu întârziere!
Acest lucru se datorează faptului că angajații oficiilor poștale vor avea zile libere în perioada în care, în mod normal, se fac plățile.
Poștașii vor avea zile libere
Cu toate că poștașii nu vor lucra până pe data de 4 decembrie, conducerea instituției dă asigurări că se face tot posibilul ca banii de pensie să nu ajungă la pensionari cu mari întârzieri.
Cât despre persoanele care au ales să primească pensia în contul bancar, acestea se achită pe card în data de 12 a fiecărei luni, nu mai târziu de 13, potrivit realitatea.net.
Cum se vor calula pensiile și care este sursa banilor pentru creșterea acestora, în 2024
Florin Spătaru (PSD) a avut o intervenție în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre cum va fi aplicată legea pensiilor și care e sursa banilor pentru majorarea pensiilor care va avea loc anul viitor.
„Avem o lege care a fost aprobată în Guvernul României și care urmează să fie votată în Parlament, care va duce la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, vorbim de pensiile contributive,și care din raționamente tehnice ar putea fi aplicat începând cu data de 1 septembrie 2024 pentru că după aprobarea acestei legi, platforma, aplicațiile pe care Casa Națională de Pensii le are trebuie modificate corespunzător, trebuie făcute simulări, calcule în așa fel încât să putem să avem la 1 septembrie toate pensiile recalculate. Avem o lege în vigoare care spune că în fiecare an pensiile vor trebui indexate cu rata inflației. Rata inflației din 2022 este de 13,8%, deci începând cu 1 ianuarie vom avea pensiile majorate cu 13,8%, vorbim de pensiile contributive, urmând ca ulterior fiecare în funcție de calculul care va rezulta din noua formulă de calcul pensiile contributive începând cu data de 1 septembrie vor crește variat în funcție de data la care fiecare persoană a ieșit la pensie și noile condiții de calcul.
În afară de cele 13,8, avem o formulă de calcul. Mă aștept ca Parlamentul să nu modifice acea formulă de calcul și atunci vom avea câteva elemente cheie în funcție de numărul de ani de activitate, de perioada de contribuție, de numărul de ani care depășește perioada standard de contribuție, 25 de ani pentru femei și 35 de ani pentru bărbați. Avem un coeficient suplimentar. Pentru fiecare persoană în parte vom avea creșteri de la 0% pentru că unele dintre pensii, pe noua formulă, s-ar putea să fie mai mare, nu se vor tăia acele pensii, ci vor rămâne la același nivel și pe baza indexărilor ulterioare, aceste indexări nu se vor aplica până când vor ajunge în aceeași formulă de calcul sau, în alte cazuri, vorbim de niște creșteri pentru că la unele dintre pensii nu s-a aplicat acel coeficient 1,41 și acolo vorbim de creșteri suplimentare. Cât va fi impactul, este calculat de Ministerul Muncii, acel impact pe 2024 va fi de 10 miliarde de lei, iar impactul privind această creștere cu 13,8%, rata inflației, ar fi vorba de 20 miliarde de lei. Impactul bugetar pe 2024 va fi de 25 sau 30 de miliarde de lei.
Din punctul meu de vedere, în 2024, nu e necesar să avem creșteri de creșteri de taxe și impozite. Știm că nivelul de colectare a taxelor în România este la 26% din PIB. Media europeană este la 36. Știm bine că avem o mare problemă în colectarea acestor taxe. Faceți un calcul la PIB-ul României actual de 1571 de miliarde de lei, 10 % diferență și o să vă iasă o sumă de aproximativ 150 de miliarde de lei. Despre ce vorbim? Despre ce creștere a bugetului vorbim pentru pensii, de 30 de miliarde? Dacă numai o parte din aceste sume vor fi colectate suplimentar prin digitalizarea ANAF, cu siguranță, printr-o mai bună colectare, prin punerea în funcțiune a întregului mecanism pe care ANAF-ul îl are să colecteze aceste taxe, vom avea acești bani. Nu e cazul să mărim în continuare taxele și impozitele pentru mediul privat și pentru populație. Din aceste optimizări, colectări și pachetul pe care l-am adoptat în octombrie, aplicabil în 2023 și 2024 vom avea bani suficienți.”