Când ar putea apărea în România primul restaurant cu o stea Michelin: ”Trebuie să refacem școlile de bucătari”

Publicat: 10 12. 2014, 15:18

Românii au început să aprecieze mâncarea ”fancy” astfel că chefii locali au încredere că România va trece până în 2020 printr-o revoluție culinară, moment în care ar putea apărea și un restaurant cu o stea Michelin, scrie Ziarul Financiar.

„Încă nu văd schimbări majore care să caracterizeze o mişcare notabilă la final de 2014, dar am simţit cumva o schimbare în ultimii ani, constantă de la an la an, de când România a intrat în UE şi din ce în ce mai mulţi români au hotărât să călătorească şi să muncească afară. Când au revenit, au început să fie mai atenţi la detalii şi la noutăţile în gastronomie“, spune chef Joseph Hadad, unul dintre cei mai cunoscuţi artizani ai ingredientelor din România

Însă, important este că lucrurile se mișcă în direcția bună.

„În ultimii ani, au fost multe schimbări în peisajul gastronomic din România. Pe de o parte s-au deschis multe restaurante specializate pe carne, dar şi altele care promovează curentul raw vegan. De asemenea, există multe restaurante etnice, japoneze, turceşti, indiene, chiar şi thailandeze care funcţionează foarte bine. O altă noutate sunt restaurantele care au ca scop calitatea şi rafinamentul gastronomic. Românii şi mai ales bucureştenii sunt deschişi către experienţe noi. Sunt curioşi să descopere alte culturi. Cred că şi emisiunile de televiziune au ajutat să poziţioneze gustul şi bucătăria la nivel de modă. A devenit „fancy“ să mănânci bine chiar şi în România“, este de părere Cristian Preotu, proprietarul restaurantului le Bistrot Français care deţine alături de soţia sa magazinele Comtesse du Barry.

Bucătăria locală poate căpăta valențe noi printr-un exercițiu ușor.

„Nu trebuie să ne rupem de tradiţie, dar o putem reinterpreta. Mi-aş dori să văd o gospodină autentică făcând sarmale moleculare. Până în anul 2020 estimez o revoluţie gastronomică completă. Acum, România este pe un drum bun, mă bucur foarte tare de ce văd. Îmi doresc să deschid şi alte restaurante, nu doar în Bucureşti, ca să stimulez concurenţa pe piaţă. Numai aşa putem ridica nivelul“, crede chef Joseph Hadad.

De aceeași părere este și Nicolai Tand, cheful care conduce Cantine du Nicolai.

„Niciodată nu trebuie să uităm tradiţiile. Mă întreabă lumea, dar ce este românesc? Mâncărurile noastre sunt cele cu care am crescut la părinţi şi la bunici. Altfel, sunt fericit să văd ca românul e deschis către nou şi în ceea ceea ce priveşte domeniul gastronomic“, spune chef Nicolai Tand.

Când va avea şi România un restaurant cu o stea Michelin?

„Atunci când va fi pregătită. Şi mă refer la cele două părţi: echipa restaurantului în sine, dar şi clienţii. O stea Michelin se traduce în primul rând printr-o experienţă unică. Nu este vorba doar despre mâncare. Ca să ajungem acolo trebuie să reînviem tradiţia creată mai demult pentru bucătari. Trebuie să refacem şcolile de bucătari, cele care durează 4 sau 5 ani şi unde se învaţă meserie temeinic, trebuie să reimplementăm conceptul de ucenicie“, crede chef Nicolai Tand.

Potrivit chefilor, dincolo de meserie trebuie create lanțuri de furnizori capabili să garanteze aceeași calitate pentru un anumit produs indiferent de toate variabilele.

„De exemplu, peştele poate ajunge în ţară cu avionul sau cu tirul. Cu avionul, în 3 ore şi jumătate este în ţară, din Franţa sau Belgia. Cu tirul ajunge în 4 zile, deja nu mai e proaspăt. Nu stăm bine deloc la capitolul peşte. În afară de calcan, niciun peşte nu se compară cu gustul oceanic sau mediteranean. O stea Michelin se dă în primul rând pe calitatea mâncării şi pe meniu. Nu trebuie să ai zeci de sortimente. Pot fi doar 15, dar fiecare să fie cu aspect şi gust perfecte“, spune chef Joseph Hadad.

El spune că în prezent, bucătarii nu sunt pregătiţi pentru testul Michelin.