Canalul Siret-Bărăgan atrage investitori. Vezi cine ar putea finanța râul artificial de 200 de kilometri
Proiectul Ministerului Agriculturii privind construirea unui canalului de irigații Siret – Bărăgan, a atras deja interesul mai multor investitori, au anunțat oficialii guvernului. Investiția, estimată la 3,5 miliarde de euro, ar urma să fie realizată în parteneriat public-privat, cel mai interesat potențial parterer pentru autoritățile române arătându-se până acum grupul spaniol Mondragon.
„Până în prezent s-au arătat interesaţi parteneri din China. De asemenea, şi-a mai arătat interesul o firmă din Spania, Mondragon – în acest sens unul dintre proprietarii firmei a cules date de la Ministerul Agriculturii, iar prin intermediul firmelor de consultanţă s-au arătat interesate companii din Germania, Anglia sau Canada”, spun oficialii din Ministerul Agriculturii, citați de zf.ro.
Compania iberică Mondragon, cu o cifră de afaceri de 14,7 milarde de euro la nivel mondial în 2010, este deja prezentă pe piața din românia prin intermediul firmelor Danomar și Planerko, din Cluj.
Dacă Planerko, care activează în domeniul producției de utilaje pentru industria lemnului, a înregistrat o cifră de afaceri de doar 100.000 de mii de euro, Danomar, care produce utilaje pentru prelucrarea metalelor, a derulat afaceri de 0,6 milioane de euro în 2010.
Canalul Siret – Bărăgan ar putea deveni în cazul în care proiectul va fi finalizat cea mai mare investiție în agricultură din ultimii 20 de ani. Proiectul care prevede realizarea unui canal de irigații de 198 de kilometri de la Călimănești până la Dridu, din care 11 au fost realizați acum mai bine de 25 de ani, are ca scop furnizarea de servicii de irigații către fermierii locali.
Potrivit autorităților investitorii își vor recupera banii din furnizarea acestui tip de servicii către agricultori.
Costul investiției a fost estimat de specialiștii ministerului potrivit unei evaluări bazate pe prețurile din 2003, lucru care ridică semne de întrebare în privința costurilor reale.