Canadienii și americanii strâng cureaua, la propriu, din cauza inflației. La ce cheltuieli au renunțat pentru a face economii

Publicat: 19 10. 2022, 11:57
Actualizat: 27 10. 2022, 12:12

Americanii renunță la multe produse alimentare, în contextul în care prețurile la ouă, lapte sau brânză cresc vertiginos în Statele Unite; același lucru în fac și canadienii în condițiile în care scumpirile îi determină să-și reducă cheltuielile deoarece inflația continuă să afecteze puternic bugetele.

Este concluzia unui sondaj de opinie realizat de Morning Consult.

Criza alimentelor sperie din ce în ce mai mult peste ocean

Potrivit rezultatelor, situația este îngrijorătoare pentru săraci: creșterea prețurilor contribuie la creșterea insecurității alimentare în rândul americanilor și la limitarea drastică a cumpărăturilor.

Astfel, pe măsură ce se cumpără mai puțin pentru a economisi mai mult, aproape jumătate dintre respondenți susțin că sunt „adesea” sau „uneori îngrijorați” că alimentele se vor epuiza înainte de a avea suficienți bani pentru a le cumpăra.

Americanii strâng cureaua

Datele publicate de Morning Consult indică faptul că inflația îi determină pe americani să reducă sumele alocate alimentelor: 82% au declarat că au încercat să economisească sumele cheltuite pentru alimente, în septembrie, din cauza inflației.

„Cele mai frecvente acțiuni de economisire a costurilor sunt compararea prețurilor și cumpărarea de mărci generice sau mărcile proprii ale magazinelor în loc de mărci cunoscute.(…) recent un număr tot mai mare a folosit o abordare diferită: cumpără mai puțin în general.” a precizat sondajul.

Tendința actuală este opusul fenomenului de „umplere a cămării” care a existat în 2020, în timpul pandemiei, când consumatorii s-au grăbit să cumpere cantități mari. Acum se derulează o altă etapă de „descărcare a cămării,” a precizat Emily Moquin, analist de alimente și băuturi la Morning Consult.

„Oamenii încep să se gândească la ceea ce au nevoie cu adevărat – (…) Cumperi mai puțin și consumi ceea ce a rămas din vechiul stoc” a adăugat specialistul în economie.

Cifrele inflației cresc

Rezultatele sondajului Morning Consult au fost publicate în contextul în care prețurile de consum din SUA au crescut cu mult decât se așteptau experții.

Inflația a fost de 8,2% în cele 12 luni până în septembrie, în scădere de la 8,3% în august și de la 9,1% în iunie. În ciuda acestei scăderi, favorizată de o diminuare a prețurilor la carburanți la pompă, la îmbrăcăminte și la mașinile second-hand, cifra a continuat să fie mai mare decât cea estimată, menționează U.S. Bureau of Labor Statistics.

Cea mai mare creștere au înregistrat-o cerealele și produsele de panificație (16,2%), produseele lactate (15,9%), băuturile nealcoolice (12,9%), fructele și legumele (10,4%), carnea de pasăre, carnea de porc, carnea de pește și ouăle (9%).

Canadienii aleg să mănânce acasă și cumpără mai puțini pantofi

Un sondaj, Yahoo/Maru, realizat pe 1.521 de canadieni a constatat un comportament la rafturi asemănător cu cel al americanilor.

Astfel, canadienii își reduc cheltuielile care includ mesele la restaurant sau comenzile de mâncare la domiciliu (64%), cumpărarea de alimente din magazinele alimentare (51%), divertismentul (51 la sută), îmbrăcămintea și încălțămintea (46 la sută).

Sondajul reliefat că 53% dintre canadieni sunt „îngrijorați” deoarece inflația le provoacă probleme financiare iar 13% spun se declară „cu adevărat panicați” din cauza schimbărilor.

Doar 34%  dintre respondenții canadieni se simt „confortabili” cu inflația, potrivit sondajului amintit.