Noua lege a pensiilor: Cum se calculează punctajele la pensie…
Proiectul noii legi a pensiilor a fost pus, recent, în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Ulterior perioadei de dezbatere publică, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare în comisiile de specialitate şi în plen, iar legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.
Algoritmul de stabilire a pensiei în proiectul noii legi a pensiilor a fost explicat pe larg de economica.net.
Astfel, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă. La determinarea cuantumului pensiei, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
Valoarea punctului de referinţă reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, valoarea punctului de referinţă va fi de 75 lei.
Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecărui an în care se face majorarea, şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Pe de altă parte, dacă rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a punctului de referinţă, se arată în proiectul noii legi a pensiilor.
Valorile punctului de pensie sunt: 1.265 lei, la data de 1 septembrie 2019, 1.775 lei, la data de 1 septembrie 2020, și 1.875 lei, la data de 1 septembrie 2021.
Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine prin însumarea punctajelor anuale ale acestuia, scrie sursa citată.