Banca Națională a efectuat un calcul pentru a estima o eventuală pierdere în cazul aplicării metodei conversiei creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în moneda elvețiană.
BNR a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde de lei, adică 950 de milioane de euro pentru toate cele 11 bănci care au în portofoliu credite în franci elvețieni.
Potrivit simulării BNR, toate resursele din pasiv sunt la valoare în lei la zi, fără a se face diferențieri privind costul real de finanțare, argumentând că în contabilitatea românească, toate elementele de bilanț denominate în valute străine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecărei luni, potrivit zf.ro
Conversia la cursul istoric ar însemna o depreciere imediată a valorii nominale a împrumutului, chiar dacă băncile ar fi putut avea câștiguri din aprecierea francului, având în vedere dobânzile și comisioanele care care aduceau venituri mai mari prin transformare în lei.
Creditele în franci eleveţieni au debutat pe piaţa locală în 2005, iar datele BNR indicau pentru finele anului 2008 un sold al acestor împrumuturi de aproximativ 12 miliarde de lei, echivalentul a 4,5 miliarde franci (la cursul de la sfârşitul anului, de 2,6717 lei/franc).
În noiembrie 2014, soldul împrumuturilor în franci acordate populaţiei era de circa 8 miliarde lei.
Francul s-a apreciat puternic în utlimele zece zile, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la pragul minim stabilit pentru cursul de schimb, de 1,2 franci/euro.