Cafeaua, mult mai scumpă în România decât pe piețele internaționale

Publicat: 15 04. 2013, 14:47
Foto: parisnajd.com

Prețul cafelei verzi a crescut, în România, cu aproape 30% în perioada ianuarie 2012 – ianuarie 2013, în timp ce, pe piața internațională, s-a înregistrat o scădere de 34%, notează Capital. În timp ce anul trecut un kilogram de cafea verde putea fi cumpărat în România cu 35 lei, anul acesta prețul ajunge la 45 lei.

Potrivit unei analize realizată de Răzvan Mihai, analist tehnic al XTB România, anul trecut, pe piața internă, cafeaua se tranzacționa cu 10 dolari pe kilogram, iar pe piața internațională cu doar 5,5 dolari pe kilogram. Ridicate mai sunt și prețurile la cafeaua arabica prăjită, unul din cele mai consumate sortimente din țară. O medie a prețurilor celor mai cumpărate mărci din România indică o valoare de 50 lei pe kilogram.

Cu toate acestea, față de anul trecut, prețul la cafeaua arabica prăjită este în scădere. Atunci, un kilogram ajungea la 60 lei.

Prețul ridicat al cafelei, rezultatul accizării

Deși România se află printre celei mai mari țări consumatoare de cafea, este una dintre puținele state ale Uniunii Europene care accizează cafeaua. Încă din 2010 există discuții cu privire la eliminarea accizelor, fără vreun rezultat.

Accizele pentru cafea sunt de 153 euro pe tonă pentru cafeaua verde și 225 euro pe tonă pentru cafeaua prăjită. Pentru cafeaua solubilă accizele au o valoare de 900 euro pe tonă.

Deși la începutul anului a circulat un anunț conform căruia o ciupercă a apărut pe plantanțiile de cafea din America Centrală, lucru care prevedea o scădere de 12%, datele arată o creștere a recoltei. În ultimul raport al Organizației Internaționale a Cafelei, pentru perioada 2012 – 2013 este estimată o recoltă cu 6,4% mai mare față de cea din perioada 2011 – 2012.

Dauna provocată de ciupercă a fost compensată de o creștere a producțiilor în alte țări precum Brazilia, Indonezia și Etiopia. Cum scăderea prețurilor pe fondul creșterii recoltei nu se reflectă liniar în prețurile distribuitorilor, evoluția pentru anul acesta pe piața internă este greu de prevăzut.

Potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Cafelei volumul total al cererii se află sub volumul total al ofertei. Dacă se va menține dezechilibrul între cerere și ofertă, este posibil ca până la sfârșitul anului cafeaua să fie tranzacționată cu 1,2 dolari pe livră.