Cafeaua, ciocolata, lemnul, mobila și alte produse care provin din zonele cu defrișări masive de pădure vor fi interzise în UE

Publicat: 06 12. 2022, 12:58
Actualizat: 06 12. 2022, 13:00
Cafeaua, ciocolata, lemnul, mobila și alte produse care provin din zonele cu defrițări masive de pădure vor fi interzise în UE, sursă foto: captură YT

Numeroase produse care contribuie la defrișări nu vor mai putea fi importate și vândute în Uniunea Europeană, conform unui acord provizoriu încheiat marți dimineață de legislatorii europeni.

Companiile vor trebui să dovedească faptul că bunurile introduse pe piața UE nu au condus la defrișări

Acordul la care au ajuns reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European vizează uleiul de palmier, bovinele, soia, cafeaua, cacao, lemnul și cauciucul, precum și produse derivate, cum ar fi carnea de vită, mobila, ciocolata, hârtia imprimată și anumite produse derivate pe bază de ulei de palmier, anunță Euronews.

Aceasta înseamnă că, de acum înainte, companiile vor trebui să aibă asupra lor și să emită o declarație de „diligență” care să ateste că aceste bunuri introduse pe piața UE nu au condus la defrișări și degradări ale pădurilor oriunde în lume după 31 decembrie 2020.

Potrivit ONG-ului WWF, blocul celor 27 de țări este al doilea cel mai mare importator după China și este responsabil pentru 16% din defrișările asociate comerțului internațional.

„Noile reguli au scopul de a se asigura că atunci când consumatorii cumpără aceste produse, nu contribuie la degradarea în continuare a ecosistemelor forestiere.

Protejarea mediului în întreaga lume, inclusiv a pădurilor și a pădurilor tropicale, este un obiectiv comun pentru toate țările, iar UE este pregătită să își asume responsabilitatea”, a declarat Marian Jurečka, ministrul ceh al mediului, care a condus negocierile pentru Consiliu, într-o declarație.

Aceasta înseamnă că, de acum înainte, companiile vor trebui să aibă asupra lor și să emită o declarație de „diligență” care să ateste că aceste bunuri introduse pe piața UE nu au condus la defrișări și degradări ale pădurilor oriunde în lume după 31 decembrie 2020, sursă foto: captură YT

Acordul este prezentat ca o victorie majoră pentru Parlament, care a adăugat în text cauciucul, cărbunele de lemn și o serie de derivate din ulei de palmier.

Deputații europeni au lucrat, de asemenea, la o definiție mai largă a degradării pădurilor, care include transformarea pădurilor primare sau a pădurilor care se regenerează în mod natural în plantații forestiere sau în alte terenuri împădurite și transformarea pădurilor primare în păduri plantate.

Între timp, Comisia Europeană a fost însărcinată să evalueze dacă să extindă domeniul de aplicare al legislației la alte terenuri împădurite, precum și la alte ecosisteme și produse de bază în următorii doi ani.

De asemenea, Comisia va evalua dacă instituțiile financiare din UE ar trebui să fie incluse și dacă ar trebui să li se interzică furnizarea de servicii clienților dacă există riscul ca aceste servicii să ducă la defrișări.

„Nu a fost ușor, dar am obținut un rezultat puternic și ambițios înainte de conferința COP15 privind biodiversitatea de la Montreal”, a declarat raportorul Christophe Hansen (PPE, Luxemburg).

„Acest nou instrument important va proteja pădurile la nivel mondial și va acoperi mai multe mărfuri și produse, cum ar fi cauciucul, hârtia tipărită și cărbunele de lemn.

În plus, ne-am asigurat că drepturile populațiilor indigene, primii noștri aliați în lupta împotriva defrișărilor, sunt protejate în mod eficient.”, a adăugat el.

Greenpeace a descris noua legislație ca fiind „un progres major pentru păduri și pentru activiști”.
Însă ONG-ul a criticat ceea ce, în opinia sa, a fost includerea de către guvernele UE a unor „portițe de scăpare pentru industriile lor de exploatare forestieră și acordarea unei protecții șubrede pentru drepturile popoarelor indigene care plătesc cu sângele lor pentru a apăra natura”.

De asemenea, ONG-ul a deplâns capacitatea companiilor care beneficiază de pe urma defrișărilor de a obține împrumuturi de la băncile europene.

Legislația trebuie acum să fie aprobată în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliul European.