Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a avut o reacție joi la recomandările FMI, în urma vizitei unei delegații la Bucureşti. Experții FMI avertizează că deficitul ar putea să sară de 6% din PIB și recomandă introducerea impozitului progresiv, eliminarea tuturor excepțiilor fiscale, creșterea TVA, creșterea impozitelor pe imobile.
Despre toate acestea, Adrian Câciu a spus pentru Antena3 că reformele dorite de FMI nu pot fi făcută „peste noapte”, ci gradual, în câţiva ani:
„Depinde cum se citeşte acest comunicat. Până la urmă, este misiunea Fondului Monetar Internaţional care este făcută periodic. Ajungerea la un deficit de 3% nu se face peste noapte. Se face gradual, în câţiva ani, pentru că noi avem o discuţie cu Comisia Europeană privind procedura de deficit excesiv şi extinderea acesteia, având în vedere situaţia nu numai ai noastră”, a afirmat Adrian Câciu, joi la Antena 3 CNN.
Adrian Câciu a mai precizat că există 14 state care au depăşit deficitul de 3%: „Sunt 14 ţări care au depăşit deficitul de 3%. Mai mult decât atât, 14 ţări şi-au depăşit ţintele de deficit pe care şi le-au estimat, în sensul negativ şi le-au înrăutăţit ca rezultate. Ţări puternice. Discutăm de Spania, Franţa, Italia, Polonia. Deci situaţia nu este una bună, în Europa în general, pentru că este un context complicat.
Elementele despre care vorbeşte Fondul Monetar sunt principiale, până la urmă. Trebuie să continuăm consolidarea fiscal-bugetară”.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat o serie de observații și de recomandări în urma misiunii pe care a desfășurat-o în România. FMI estimează un deficit bugetar de peste 6% în perioada următoare și recomandă autorităților române să crească taxele și impozitele, în cadrul unor reforme privind consolidarea fiscală
FMI precizează că pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă și creează venituri suplimentare. Cu toate acestea, FMI estimează deficite fiscale peste 6 la sută din PIB în următorii câțiva ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile.
Inflația este în decelerare, dar rămâne cu mult peste țintă. Politica monetară ar trebui să rămână strictă până când vor exista dovezi mai ferme că inflația va converge în timp util către banda de toleranță a Băncii Naționale a României.