O nouă probușire a fost înregistrată vineri pe bursele asiatice, pe fondul epidemiei de coronavirus. Cea mai proastă ședință de tranzacționare a fost cea de la bursa din Tokyo, unde perspectiva unei noi recesiuni mondiale i-a îngrozit pe investitori.
Indicele principal, Nikkei a înregistrat o cădere de peste 10% până la 16.691,98 puncte, în jurul ore 1:30 GMT, pentru ca la pauza de la prânz să afişeze un declin de 7,97%. Este cea mai mare cădere de după catastrofa nucleară de la Fukushima, în luna martie 2011, scrie Agerpres.
Nici celelalte burse asiatice nu au avut o evoluție mai bună La Hong Kong indicele Hang Seng a căzut cu 5,06%, în timp ce în China continentală indicele compozit al bursei de la Shanghai pierdea 2,67% până la 2.845,55 puncte iar cel a bursei de la Shenzhen era în scădere cu 2,62% până la 1.770,96 puncte.
Anunțul președintelui SUA, Donal Trump, privind suspendarea începând de vineri a tuturor călătoriilor din Europa spre teritoriul american a condus la o nouă prăbușire a prețului petrolului, în condițiile în care această decizie drastică luată în contextul epidemiei de coronavirus înseamnă scăderea consumului de țiței.
Astfel, preţul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineaţa pe piaţa din Asia. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari, scrie Agerpres.
Cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani a avut loc însă la începutul acestei săptămâni, când a fost semnalată o scădere de aproximativ 25% a prețului petrolului, după eşecul negocierilor între statele din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia, privind reducerea producţiei.