Bursa de la Moscova este închisă pentru a treia zi la rând/ Cea mai recentă consecință economică asupra Rusiei în urma sancțiunilor
Banca centrală a Rusiei a declarat că Bursa de la Moscova nu se va deschide pentru tranzacționarea acțiunilor cel puțin până joi. Bursa a fost închisă luni, informează BBC.
Aceasta este cea mai recentă consecință financiară a invaziei Ucrainei de către Rusia, tragedie care a declanșat sancțiuni masive din partea altor câteva țări. Prețul rublei a scăzut la cote minime record față de dolar.
Banca centrală a Rusiei a majorat luni ratele dobânzilor de la 9,5% la 20%, ca răspuns la prăbușirea rublei și pentru a preveni un colaps asupra băncilor. De asemenea, a reluat cumpărarea de aur pe piața internă.
O serie de alte măsuri anunțate ca răspuns la sancțiuni includ solicitarea brokerilor să „suspende executarea tuturor ordinelor de către entitățile juridice străine și persoanele care doresc să-și vândă investițiile rusești, cum ar fi acțiunile”.
Banca Rusiei a declarat că orele de tranzacționare vor fi anunțate miercuri dimineață.
Motivele închiderii
Deși Banca Centrală a Rusiei a închis luni Bursa de Valori din Moscova, o serie de tranzacții cu fonduri concentrate pe Rusia în Statele Unite s-au prăbușit luni, reflectând valoarea de piață a sutelor de milioane de dolari șterse din acțiunile rusești, pe măsură ce sancțiunile internaționale împotriva țării au determinat experții să-și reconsidere viabilitatea investiției pe piețele lor.
După ce moneda națională a scăzut la un nivel record în tranzacțiile de dimineață, banca centrală a Rusiei a anunțat luni că va închide tranzacțiile pe Bursa de Valori din Moscova, cel mai mare grup bursier al națiunii, până pe 5 martie, deoarece „evaluează fezabilitatea” redeschiderii „în funcție de evoluția situației.”
Deși aproximativ 200 de acțiuni nu s-au tranzacționat luni la Bursa de Valori din Moscova, o mână de fonduri tranzacționate la bursă axate pe Rusia, care urmăresc coșuri de acțiuni din țară, s-au tranzacționat în continuare în SUA – cu ETF-ul VanEck Russia și iShares MSCI Rusia.
Fără tranzacționare activă în Rusia, Harry Whitton, șeful de tranzacționare cu ETF la Old Mission Capital, a declarat pentru CNBC că prețurile se bazează în mare parte pe sentimentul investitorilor și pe futures pe acțiuni, amintind că atunci când Grecia și-a închis piețele în timpul a șase săptămâni de tulburări economice în 2015, acțiunile s-au redeschis la aproape aceeași valoare ca ETF-urile din SUA.
Unele dintre cele mai mari dețineri de acțiuni ale fondurilor includ giganții petrolier Gazprom și Rosneft, precum și instituția financiară Sberbank, ale cărei acțiuni listate la Londra s-au prăbușit luni cu 74%.