Burnete (Concordia): Temerea noastră e că la anul ne vom trezi cu creșteri de taxe, numai că acum e pusă batista pe țambal că sunt alegeri. Când s-a mai întâmplat asta, am avut una dintre cele mai mari căderi din Europa din cauza șocului fiscal

Burnete (Concordia): Temerea noastră e că la anul ne vom trezi cu creșteri de taxe, numai că acum e pusă batista pe țambal că sunt alegeri. Când s-a mai întâmplat asta, am avut una dintre cele mai mari căderi din Europa din cauza șocului fiscal
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Radu Burnete, director executiv al confederației patronale Concordia, a declarat că mare parte din mediul de afaceri se așteaptă la creșteri de taxe și impozite în 2025, după ce alegerile se vor fi terminat, pentru a fi strânși mai mulți bani la buget. În opinia sa, deficitul bugetar va sări de 7% anul acesta. Burnete a reproșat apoi Guvernului că nu s-a ținut de angajamentul făcut în 2023 și nu a redus cheltuielile statului, astfel că toată povara modificărilor fiscale din acest an a picat doar pe mediul de afaceri.

Radu Burnete, despre situația economică a României

Directorul executiv Concordia estimează, într-un interviu pentru Economedia, un deficit bugetar de minim 7% la finele acestui an. Spune că se va ajunge aici urmare a măririlor de salarii și pensii, dar și a creșterii investițiilor.

„Premierul și ministrul finanțelor au spus că această consolidare bugetară va fi jumătate taxe și impozite noi, jumătate eficientizare a cheltuielilor publice. Din acele măsuri de care conțineau și niște reduceri de de cheltuieli publice n-a mai rămas nimic. Pas cu pas, ba un memorandum, un, ba un mic amendament, ba o excepție pentru nu știu ce companie de stat, ba o excepție pentru nu știu ce minister. Deci, din acel pachet de reducere a cheltuielilor, astăzi n-a mai rămas foarte multe în în vigoare.

Cel puțin din acea înțelegere cu siguranță n-a mai rămas nimic”, a declarat Radu Burnete, pentru Economedia.

Mediul de afaceri se așteaptă la creșteri de taxe de la anul

Burnete a mai spus că guvernanții, la fel ca alte dăți, își ascund intenția de a crește taxele pentru că vin alegerile: „Așteptarea pe care o simt și eu în rândul membrilor noștri este că acum e pusă puțin plapuma pe țambal, că sunt alegeri și nimeni nu vrea să vorbească de creșteri de de taxe. Dar imediat cum se vor termina alegerile o să ne trezim cu o factură, cu un pachet fiscal. Că va crește TVA-ul, că vor crește impozitele pe venit sau pe dividende, că o să avem un impozit progresiv. Uneori premierul spune că este cel mai mare suporter al impozitării progresive, ceea ce noi nu credem că ar fi bine pentru economia noastră”.

De altfel, Burnete a spus că discursul politicienilor nici nu e realist, dată fiind gaura din buget: „De fiecare dată când îi auzi pe reprezentanții guvernului ei insistă că nu se întâmplă nimic. Nu crește TVA, nu cresc taxele, nu-i nicio nicio problemă. Dar asta nu e o poziție realistă din punctul nostru de de vedere. Eu nu spun că vine apocalipsa. Dar, strict uitându-mă la traiectoria deficitului, la venituri și la cheltuieli, e absolut evident că trebuie luate măsuri ca să oprească această gaură. Și pare că pe partea de cheltuieli, nu că nu reușesc, fac mai rău. Și atunci rămâne partea de venituri bugetare”.

„Deci există aceste temeri, mai mari sau mai mici, că imediat cum se termină alegerile, fără consultare, fără prea multe discuții, va trebui să fie luate niște măsuri destul de drastice. Și e un scenariu pe care ne dorim și credem că ar trebui să-l evităm. În 2008, 2009, 2010, tot așa aveam niște alegeri, guvernul de la vremea respectivă spunea să stăm liniștiți, măsurile au fost amânate multă vreme, după care le-a luat brusc și peste noapte și economia României a avut un una dintre cele mai mari căderi din Europa din cauza acelui șoc fiscal și ne dorim foarte tare să nu vedem așa ceva”, a mai declarat directorul executiv Concordia, pentru Economedia.

Acesta a precizat apoi că mediul de afaceri așteaptă mai multă transparență și deschidere la dialog din partea guvernanților: „Deocamdată nu am primit mare lucruri, doar asigurări că nu va fi un șoc, nu va fi peste noapte, că nu ni se vor materializa aceste aceste temeri. (…) Dacă nu facem nimic și nu ne organizăm și nu avem un plan bine pus la punct, temerea că e că ne vom grăbi iarăși cu o creștere a TVA, pentru că e cel mai facil mod de a aduce repede niște venituri la buget, deși cu un cost imens pentru economie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`