Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a comentat luni, pentru B1 TV, situația vânzării E.ON România către compania ungară de stat MVM, controlată de guvernul Viktor Orban. Burduja a punctat că statul român poate bloca această tranzacție, scenariu în care E.ON va rămâne pe piața noastră până se va ajunge la o tranzacție care să și fie aprobată de statul român.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Dan Gabor pe B1 TV.
Întrebat dacă e adevărat că la vârful MVM sunt persoane care au legătură cu Rusia, ministrul Energiei a răspuns: „Noi urmează să analizăm toate aceste lucruri. De fapt, vă dau din casă că le-am și analizat, să avem un punct de vedere consistent la Ministerul Energiei, cam de 100 de pagini, și vom înainta la Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe. Acolo, statul român va lua o decizie dacă aprobă sau nu această tranzacție. Ea nu e finalizată. Clienții de azi ai E.ON rămân clienții E.ON până la o eventuală aprobare a statului român, aprobare care ar putea să devină un refuz. Deci sunt convins că Ministerul Energiei și celelalte instituții ale statului reprezentate în Comisie vor acționa în interesul românilor și României”.
Chestionat în ce condiții se poate ajunge în CSAT cu această situație, Burduja a explicat: „Conform legii, Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe e coordonată de Consiliul Concurenței și are bază legală pentru sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării dacă se impune, dacă există suficiente elemente, urmând ca și CSAT să se pronunțe pe această speță. Există suficiente precedente și în România în care astfel de tranzacții au fost refuzate. În sectorul telecom, de exemplu, eram chiar ministru la Digitalizare. Există un precedent în Spania, unde în zona feroviară statul spaniol a refuzat o tranzacție chiar cu o firmă din Ungaria. Deci am analizat foarte bine aceste lucruri și sunt convins că experții din Consiliul Concurenței și celelalte instituții își vor face treaba, datoria și vor acționa în interesul românilor”.
De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă statul român nu va fi de acord cu această tranzacție, Sebastian Burduja a răspuns: „În primul rând, E.ON rămâne pe piață, grupul german, până realizează o tranzacție aprobată de statul român. Noi mobilizăm în continuare companiile cu capital majoritar de stat – Hidroelectrica, Romgaz – care au participat și la prima procedură, dar aparent oferta concurenților din Ungaria a fost mult mai sus decât evaluarea de piață a acestor companii, evaluare făcută cu firme specializate, auditori mari, care s-au uitat la E.ON și au dat o valoare. Nu putea să vină o companie de stat și să plătească mult mai mult decât evaluarea unui auditor independent, că apoi aveam o problemă cu Curtea de Conturi, cu instituții care s-ar fi gândit că ar fi supraapreciată această tranzacție. În viitorul apropiat sunt convins că iar vom avea discuții cu E.ON să vedem planurile, așa încât interesul românilor să fie protejat”.
Sebastian Burduja a mai spus că „la nivelul meu” nu au existat presiuni de partea ungară ca statul român să accepte această tranzacție și că „nu bănuiesc nimic” în ceea ce-i privește pe alți decidenți.