Burduja, despre facturile la curent după ridicarea plafonării: Din 1 aprilie, persoanele vulnerabile vor avea sprijinul Guvernului / Există și o categorie care-și permite, totuși, o factură ceva mai mare

Publicat: 07 11. 2024, 18:59
Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei. Sursa foto: Sebastian Burduja / Facebook

Facturile la curent s-ar putea dubla din 1 aprilie 2025, când schema de compensare-plafonare va expira, informează Digi24. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), a declarat că românii ar trebui să plătească mai puțin de 1,3 lei/kWh din aprilie, iar cei care vor plăti mai mult ar trebui să-și schimbe furnizorul.

Burduja a mai afirmat că prețul real al electricității, care include și taxele, este undeva la 1,1-1,22 lei/kWh. Asta înseamnă că persoanele care acum beneficiază de cele mai mici plafoane – de 68 respectiv 80 de bani pe kWh – vor plăti facturi mai mari, iar cei cu un consum lunar de peste 300 kWh vor plăti mai puțin.

Burduja, despre facturile la curent din 1 aprilie

„Facturile la energie nu se schimbă până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu aceeași schemă de compensare-plafonare. După data de 1 aprilie, nu rămâne niciun român în urmă, deci cei care vor avea o problemă în a-și plăti facturile vor avea sprijin din partea Guvernului României și vor avea un preț subvenționat la factură. Cei care au un consum mai mare de 300 kwh pe lună, absolut vor avea facturi mai mici. Și dacă există o altă categorie care ar putea să vadă alte schimbări în preț înseamnă că este o categorie care-și permite totuși o factură ceva mai mare. Pentru că noi în momentul acesta, subvenționăm pe baza nivelului de consum, nu pe baza nivelului de venituri din fiecare gospodărie în parte”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.

Burduja, despre prețurile la energie și gaze în România, raportat la UE

Ministrul a mai afirmat că, mulțumită schemei de compensare-plafonare, România are al cincilea cel mai mic preț la energie din UE și al patrulea cel mai mic preț la gaze.

„Sunt foarte multe variabile aici. În primul rând, România n-ar trebui să depindă de alții, dar după 30 și ceva de ani în care nu s-a investit în producția de energie electrică, nu s-a investit în rețele, din păcate, nu ne acoperim în multe zile consumul intern. Cu toate acestea, România are, ca urmare a plafonării și compensării, al cincilea cel mai mic preț pe energie electrică și al patrulea cel mai mic preț la gaze din întreaga UE. Deci ideea că am plăti cel mai mare preț, cum am văzut vehiculat în spațiul public, este complet falsă”, a mai declarat Sebastian Burduja, pentru Digi24.