Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că se așteaptă la economii de un miliard de lei de la companiile din sectorul energetic, prin măsurile pe care le-a cerut de la acestea. Măsurile vizează mai ales reducerea numărului de șefi și reducerea cheltuielilor cu salariile personalului administrativ.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Cred că am anunțat primii aceste măsuri. Sunt 3 săptămâni, dacă nu mă înșel, și nu le-am pus gând rău funcționarilor sau angajaților din companii care-și fac treaba, le-am pus gând rău celor care nu au ce căuta acolo. De-a lungul anilor, ca-n orice instituție, s-au mai strâns angajați care poate nu vin mereu la serviciu, poate nu-și fac treaba cu conștiinciozitate și e un moment de solidaritate națională în care toată lumea trebuie să dea dovadă de eficiență și de responsabilitate. Din punctul nostru de vedere, e o chestiune de bun simț.
Deci către companiile unde Ministerul Energiei e acționar unic sau majoritar sau cu o pondere semnificativă, noi am cerut reducerea numărului de șefi, reducerea cheltuielilor cu salariile, vizând mai ales personalul administrativ, deci cei care plimbă hârtii, nu cei care merg în mină, sau în carieră, sau în termocentrale, reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile – asta se aplică deja la instituții, achiziții de mobilier, calculatoare etc. și companiile pot să aibă o politică prudentă similară
Pe partea de creștere a veniturilor, că aceste companii au multe active – hectare de teren pârloagă, clădiri abandonate – le-am spus să le reintroducă în circuitul economic să le folosească. Dacă nu, să organizeze licitații transparente, concesiuni, parteneriate cu alte firme, să-și creadă veniturile și să vină mai mulți bani la buget” a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul se așteaptă ca astfel să se facă economii de un miliard de lei de la companiile din sectorul energetic.
„Sigur că ministerul a dat primul exemplu și am propus reduceri cu 20% ale personalului și alte măsuri administrative”, a mai precizat Sebastian Burduja.
Recent, acesta a explicat, tot pentru B1 TV, despre ce măsuri e vorba: „Vor fi 10 – 20% dintre colegi care vor pleca acasă în urma examenelor. Ne eficientizăm cheltuielile, sunt și măsuri care poate vi se vor părea simple, dar au deranjat unii colegi. Dar eu merg până la capăt! Se intră numai pe cartelă, se iese numai pe cartelă, mașinile vor fi cu GPS, vineri toată lumea lasă mașina la minister, că era o practică s-o mai ia acasă și era greu de urmărit consumul de carburant. Sunt lucruri care țin de normalitate”.