Statul vrea să încaseze mai uşor banii de la datornici. Bunurile scoase la licitaţie de ANAF ar putea fi promovate pe platformele online de vânzări. Şi procedura de licitaţie ar putea fi simplificată.
Ministerul Finanțelor pregătește peste 100 de modificări la codul fiscal. De la rău platnici are de recuperat 124 miliarde de lei. Terenurile, locuințele sau maşinile confiscate de Fisc ar putea fi afişate pe diverse platforme online de anunţuri, urmărite de mulţi români.
Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor pentru Observator.
ANAF organizează acum doar licitații fizice. În schimb, ministerul Justiţiei are un magazin online. Acolo sunt scoase la vânzare bunurile confiscate definitiv de instanţă iar doritorii pot cumpăra cu un simplu click maşini, aur sau chiar criptomonede.
Dacă într-un bloc este un apartament scos la licitație, anunțul este postat, sec, la avizierul scării şi pe site-ul ANAF. Şi, chiar dacă românii doresc să depună o ofertă pentru el nu pot intra să îl vadă.
ANAF nu are un magazin online cu obiectele confiscate, ci doar o pagină de Facebook pe care, de cele mai multe ori, nu găsim nici măcar o fotografie cu bunurile licitate.
Dacă nu se înscrie nimeni la prima strigare, un bun ajunge la cea de-a doua licitație cu preț mai mic cu 25%, iar la a treia reducerea este de 50%. Găsirea licitaţiilor pe site-ul ANAF este, însă, o loterie.
Pentru a participa, acum ai nevoie de oferta de cumpărare, dovada plății taxei de participare de 10% din valoarea bunului, o copie după actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere, depuse într-un plic cu o zi înainte de licitaţie. Nu e de mirare că mulţi renunţă.
Ministerul Finanţelor vrea să simplifice procedura şi să dea posibilitatea românilor să liciteze doar cu buletinul, plus acea garanţie.
Măsurile ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.