Bulgaria și România încearcă să relanseze un mai vechi proiect de construcție a unei centrale hidroelectrice comune pe Dunăre, informează Intellinews.
Potrivit ministrului bulgar al Energiei, Rumen Radev, Compania Națională de Electricitate din Bulgaria (NEK) și Hidroelectrica din România relansează un proiect de construcție a unei centrale hidroelectrice comune pe Dunăre.
Aceasta ar urma să fie ridicată între orașele Nikopol din Bulgaria și Turnu Măgurele din România.
Directorul NEK, Martin Georgiev, a afirmat că proiectul datează de acum 50 de ani și a fost prezentat inițial în anii ’80 și ’90. Acum ambele părți revizuiesc vechile planuri din punct de vedere tehnic și al mediului. Centrala ar trebui să genereze 800 MW de energie electrică anual.
Investiția, care ar costa 6 miliarde de euro, va include construcția unui al doilea pod pe Dunăre, care ar urma să lege cele două țări.
Georgiev a mai vorbit despre drumuri, căi ferate și rețele energetice: „E un proiect important de infrastructură, care va asigura o conectivitate importantă între cele două țări”.
Pe de altă parte, ecologiștii se opun proiectului, avertizând că între Nikopol și Turnu Măgurele există mai multe insulițe-rezervații care ar putea fi distruse.