România și Bulgaria se confruntă cu un deficit major de forță de muncă astfel că vecinii de la sud de Dunăre vin să recruteze personal din țara noastră oferind salarii mai atractive și cerând în schimb motivație și interes din partea candidaților, informează Adevărul.
Potrivit unui specialist în recrutare de la o bancă importantă din Bulgaria, limbile străine, experienţa pentru o anumită poziţie, modul în care a fost scris şi structurat CV-ul sunt elementele esenţiale urmărite de angajatori.
„Dacă ne uităm la statistici, ne uităm la un CV şase secunde. Ceea ce căutăm într-un CV depinde de poziţia pentru care a aplicat candidatul respectiv, dar ne uităm în special dacă ştie limbi străine, dacă are experienţă pentru poziţia respectivă, dacă CV-ul e bine scris şi bine structurat. Este important să nu aibă greşeli şi să fie orientat spre detalii”, a explicat Antonio Grigorov.
Acesta a subliniat că deficitul de talente are la bază lipsa de comunicare dintre mediul de business şi universităţi. Astfel, la fel ca România, Bulgaria scoate de pe băncile facultății mulţi avocaţi, specialişti în marketing şi economişti, în condițiile în care pe piața muncii este nevoie de specialiști în IT și HR.
„Piaţa muncii suferă din cauza sistemului educaţional. Nu există o comunicare între sistemul educaţional şi mediul de business, astfel că există numeroase discrepanţe. Cred că asta e principala problemă pentru că, în lipsa acestei comunicări, sistemul de educaţie nu produce profesioniştii de care este nevoie pe piaţa muncii. (…) Dar nu sunt joburi disponibile pentru că piaţa muncii are nevoie de specialişti IT, de specialişti HR, de oameni care să ştie limbi străine, iar acum engleza nu mai este considerată o limbă străină, ci este deja o limbă universală. De vină e sistemul Sistemul educaţional, îmbătrânit încă din şcoală, nu este ancorat în mediul digital în care trăim”, a mai spus Grigorov.
România ocupă locul al treilea în clasamentul ţărilor care înregistrează cel mai mare deficit de talente. În top zece se regăsește și Bulgaria.
La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat că nu găsesc specialiştii de care au nevoie atunci când fac recrutări. Ţările în care se înregistrează cel mai mare deficit de talente sunt Japonia (86%), Taiwan (73%), România (72%), Turcia (66%), Bulgaria (62%) şi Grecia (59%).