Instituțiile europene finanțează mii de români, mulți dintre ei lucrând în cadrul acestora.
„E mult mai bine organizat decât la joburile din România. Cu salariul de aici poţi să-ţi acoperi chiria, traiul de zi cu zi şi să pui un pic deoparte”, spune o româncă angajată ca funcționar la Comisia Europeană din 2013.
În birourile Comisiei sunt aprobate și finanțările pentru proiectele Uniunii.
Digi24 scrie că 42 de români care vor să își deschidă o firmă pot primi ajutor din partea autorităților de la Bruxelles. După ce învață cum să gestioneze o afacere, ei pot primi 5.000 de euro dacă angajează cel puțin doi oameni.
Nu pare a fi nicio problemă dacă firma se închide la un moment dat – „chiar dacă, după un timp, prima lor afacere se va închide, vor avea curajul să o deschidă şi pe a doua şi pe a noua, astfel încât să fie întreprinzători în serie”, spune un manager de proiect
La Parlamentul European lucrează 300 de români, iar europarlamentarul Siegfried Mureșan vrea să oblige agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă să publice pentru români joburi şi din alte ţări europene.
„Dacă un angajator are o ofertă bună de loc de muncă şi o duce la un funcţionar de la AJOFM, acesta, de prea multe ori, o va transmite mai departe nu în mod transparent tuturor şomerilor, ci doar preferenţial unora”, spune europarlamentarul.