Brexitul lovește în firmele de confecții din Vrancea: "Clienții englezi sunt răvășiți. Pe data de 25 am de dat salarii, iar lira s-a depreciat considerabil"
Brexitul se reseimte până în Vrancea. Patronii firmelor de confecții din județ se arată îngrijorați de faptul că Brexitul le-ar putea afecta exporturile către piața de desfacere din Anglia.
"Ieri mi-am consultat clienţii de afaceri cu care am reuşit cifre de afaceri impresionante şi erau foarte relaxaţi, pentru că nu credeau că ţara lor va ieşi din Uniunea Europeană. Astăzi am luat legătura din nou cu ei şi erau răvăşiţi. Mi-au spus că au votat pentru ieşirea din UE cei care au timp mult la dispoziţie, cei care nu sunt implicaţi în afaceri. Mi-au mai spus că nu se mai poate schimba nimic, este un proces ireversibil. În privinţa afacerilor, şi ei, şi noi suntem foarte îngrijoraţi, dar mi-au spus că nu trebuie să ne lăsăm. Este o incertitudine totală. Eu lucrez cu patru firme din Anglia şi am relaţii comerciale directe. Deja căderea dramatică a lirei ne afectează. Eu pe data de 25 am de dat salarii şi am în cont lirele din vânzări. De ieri până azi, prin deprecierea cursului de schimb, cred că am pierdut, 20%. Este un şoc şi suntem în gardă, dar am primit asigurări de la parteneri că vom găsi soluţii să lucrăm împreună, chiar dacă aceştia vor fi nevoiţi să-şi deschisă birouri în România", a declarat Elena Stoica, patroana fabricii SC Proximoda Panciu, pentru Adevărul.
Şi firma SC Pandora din Vrancea, una dintre cele mai puternice societăţi de confecţii din România, are afaceri în Marea Britanie. Patronul spune că va fi nevoit să schimbe modul în care operează.
“Probabil că în viitor o să trecem la operaţiuni de afaceri liră-liră sau euro-euro. Este clar, cine încasează acum lire nu este cel mai fericit. Trebuie însă să aşteptăm şi să evaluăm direcţiile. Personal, cred că toată Uniunea Europeană este tulburată de Brexit şi cred că în viitor o să avem o altă configuraţie în plan economic", spune Doru Boris Simiz (foto), patronul fabricii Pandora, care are peste 1.000 de angajaţi.
Fostul senator Sorina Bucuraş, patroana fabricii de confecţii Sorste, menţionează că nu atât relaţia comercială o afectează, cât ce se va întâmpla pe plan politic.
“Eu nu am foarte mulţi clienţi în Marea Britanie. Mă afectează aşa, ca şi idee de Uniune Europeană, pentru că nu vom mai putea avea proiecte în comun. De asemenea, va fi afectată şi libera circulaţie, la fel şi oamenii din afaceri care au birouri în Europa. Cred că moneda Euro va fi mai puternică”, a spus Sorina Bucuraş.
Peste 10.000 de persoane lucrează în domeniul confecțiilor, în județul Vrancea.