România, așa cum nu am învățat-o la școală: în județul Botoșani, salariile umilitoare și corupția au alungat românii la fermele de peste hotare. Pentru că nu și-au putut face un rost acasă, acum, nu se mai găsesc oameni care să muncească, mai ales în agricultură iar actualii patroni vor să aducă asiatici în locul celor plecați: ciobani din Bangladesh sau confecționeri din Sri Lanka.
Marii fermieri, relatează Adevărul, se plâng că le lipsesc nu doar muncitorii necalificați, dar mai ales cei specializați precum ciobanii sau tractoriștii.
„Greu mai găsești oameni să facă treabă. Mai ales specialiști, să știe să lucreze cu utilajele. Se urcă patronii pe tractor că nu are cine. Și vorba aceea un tractorist specialist, bun, câștigă în sezon aproape 2.000 de euro”, mărturisește un mic fermier din zona de nord a Botoșaniului.
„Cei mai tineri pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar majoritatea iau drumul străinătăţii. Greu se găsesc oameni care se facă treabă la stână. Deficitul de ciobani cred că ajunge să depășească 50%. Fermierii lucrează singuri, cu rudele și atât”, menționează Ionică Nechifor, directorul Asociației Moldoovis, dar și manager al Stațiunii de Cercetare a ovinelor și caprinelor de la Popăuți pentru sursa citată.
Proprietarii de ferme susțin că salariile oferite ciobanilor ar fi motivante deși se confruntă cu lipsa de interes: „Un cioban primește 5.000 de lei pe lună. Şi aici includem masa, țigările, cazarea. Și mai rămâne și cu 2500 de lei, în mână”, adaugă managerul amintit citat de Adevărul.
În lipsa românilor care nu și-au mai văzut un rost acasă, patronii „se adapteză”: „un coleg de la Piatra Neamţ care deja a făcut un contract cu patru ciobani din Bangladesh. În aceste condiții în care nu se găsesc ciobani români, oamenii trebuie să se adapteze”, susține Ionică Nechifor.
În aceeși situație se află și industria textilă din zonă, relatează cotodianul. O companie de confecții din Botoșani patronată de un italian a invitat angajați din Sri Lanka în timp ce fabricile din Vest sunt pline de angajați români.