Bogdan Simion (CES), după avizul nefavorabil pe pachetul fiscal: Principalul lucru spus de noi, nevoia de predictibilitate. Faptul că se aplică în circa trei luni induce teamă mai ales în rândul patronatelor (VIDEO)

Publicat: 26 09. 2023, 10:29
Sursa foto: Facebook / Bogdan Simion

Președintele Consiliului Economic și Social, Bogdan Simion, a comentat avizul nefavorabil al instituției pentru pachetul fiscal al Guvernului, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și spune că a fost reclamată în principal „nevoia de predictibilitate”.

Bogdan Simion, pe B1 TV, despre avizul nefavorabil al CES pe pachetul fiscal

Oficialul a amintit că avizul CES este unul consultativ.

„Consiliul Economic și Social știți că este cea mai înaltă instituție constituțională de dialog social și civic. Consiliul Economic și Social este constituit din părțile patronale, sindicale și ale societății civile. Își exprimă părerile pe legislația din domeniul său de responsabilitate (…). Avizul este consultativ și însoțește actul normativ până la adoptare. Cred că principalele lucruri pe care le-am spus noi în aviz acolo, avizul e destul de mare, sunt șase-șapte pagini de motivare, cred că a fost în special nevoia de predictibilitate”, a declarat Bogdan Simion.

„Cred că din punctul acesta de vedere Consiliul Economic și Social a exprimat din partea celor trei părți componente o teamă de viitor și o impredictibilitate, și o stabilitate pentru dezvoltarea economică sănătoasă. Mai ales acest aviz s-a legat și de un aviz de săptămână trecută la o ordonanță de urgență care a derogat de la cele șase luni de neschimbare a Codului Fiscal. Toată lumea a spus că aceste măsuri, totuși, ar trebui aplicate până la 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că ele trebuie aplicate cam în trei luni, trei luni și o săptămână, ceea ce, într-adevăr, induce nervozitate, teamă mai ales în rândul patronatelor”, a continuat el.

„Cred că aceasta a fost cea mai mare critică, să spunem, dar nu neg însă în același timp și apreciez foarte mult că Guvernul, în încercarea aceasta de reformă și de limitare a cheltuielilor publice, a avut dialoguri extinse atât cu mediul de afaceri, cât și cu mediul sindical, cât și cu mediul ONG-istic. Avizul, în textul său, povestește despre rata mică de colectare a taxelor. Din acest punct de vedere, statul este clar că trebuie să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea modului de colectare, având în vedere că România totuși este mult sub media europeană de colectare a taxelor și impozitelor”, a mai spus președintele CES.