Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei: „Asociația Municipiilor poate negocia pentru toate primăriile un tarif foarte bun cu furnizorii de gaze”
Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, a declarat joi în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, că Asociația Municipiilor trebuie să intervină pentru ca familiile să nu riște să petreacă iarna în frig pentru că primăriile nu au bani să reînnoiască contractele de gaze
„Aici ar trebui să intervină și Asociația Municipiilor din România, care ar trebui să convoace de urgență o întâlnire cu primăriile și consiliile județene, inclusiv cu furnizorii de gaze.
Pentru a lăsa la îndemâna primăriilor să negocieze un tarif unic. Dacă lăsăm fiecare primărie să negocieze ne trezim cu o negociere în plus de către furnizori care vor profita de acest lucru. De aceea văd un rol unitar. Asociația Municipiilor care poate negocia pentru toate primăriile un tarif foarte bun”.
Ce a spus Gheorghe Ialomițianu (PMP), pe B1 TV, despre rectificarea bugetară
În contextul crizei din energie, amintim că Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, a precizat miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, că rectificarea bugetară este una pentru supraviețuire:
„E o rectificare pozitivă, pentru că se vor mări cheltuielile bugetare, dar va fi o rectificare pentru supraviețuire, pentru că se vor da anumite sume pentru a acoperi acele pachete sociale, nu avem de-a face cu o rectificare pentru dezvoltare, să avem mai mulți bani pentru investiții. Pentru că și așa s-a declarat că e anul investițiilor, dar vedem că este la nivelul anului trecut, 24% din sumele alocate pentru investiții s-au cheltuit. Deci pentru supraviețuirea unor instituții publice, acoperire parțială a acestor programe sociale cât de cât să diminueze această cădere a puterii de cumpărare a celor vulnerabili”, susține Gheorghe Ialomițianu.
El a menționat și că ar putea fi probleme în ceea ce privește furnizarea de energie și gaze către instituțiile publice și populație.
„Suntem departe de a asigura sumele necesare la nivelul solicitărilor ministerelor. Mă refer la suma solicitată de Ministerul Energiei, care a fost verificată de ANRE la cererea furnizorilor de energie și gaze la 31 de miliarde de lei. Am înțeles că se alocă 2,4 miliarde lei. Dacă suma aceea este corectă, și nimeni nu a contestat-o, decât au fost niște critici din patea liderilor coaliției, vor fi mari probleme în asigurarea în continuare a furnizării de energie și gaze către instituțiile publice și către populație, pentru că acești furnizori nu vor mai livra energie și gaze pentru că nu vor primi bani”, a adăugat vicepreședintele PMP.