Bogdan Hossu spune că Legea pensiilor nu elimină inechitățile: Noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale. Avantajul e pentru sectoarele bugetare (VIDEO)

Bogdan Hossu spune că Legea pensiilor nu elimină inechitățile: Noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale. Avantajul e pentru sectoarele bugetare (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat, luni, că noua Lege a pensiilor nu elimină inechitățile, cum au promis guvernanții, ba chiar a fost croită pentru a avantaja anumite categorii de pensionari.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Hossu, despre inechitățile din noua Lege a pensiilor

„Legea trebuia să fie construită pe principiul contributivității. Deci asta înseamnă că în funcție de nivelul de contribuție făcut de fiecare lucrător de-a lungul carierei sale, primea un anumit punctaj cu care era recompensat la finalul carierei. Evident că formula se putea îmbunătăți.

Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul. Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Pe de altă parte, pensionarii ieșiți la pensie pe grupele speciale sau deosebite vor avea probabil înghețat cam doi ani până când evoluția valorii punctului de referință va ajunge ca să redea o valoare a pensiei lor mai mare decât pensia pe care o au azi în plată.

Avantajul e pentru sectoarele bugetare în general deoarece pentru sectorul economic în general angajatorii i-au scos imediat la pensie când au ajuns la vârsta standard de pensionare pe lucrătorii respectivi. Pentru sectorul bugetar practic au existat diferitele prelungiri a timpului de lucru, iar așa-numita bonificație care se dă pentru anii suplimentari munciți peste cei 25 de ani e valabilă în general pentru marea majoritate a bugetarilor, mai puțin pentru cei din sectorul economic, care nu au avut posibilitatea să beneficieze de o muncă suplimentară”, a explicat liderul sindical Bogdan Hossu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`