Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”, a declarat luni, pentru B1 TV, că salariile mai multor angajați vor scădea, după ce Guvernul Ciolacu a eliminat facilitățile fiscale acordate acestora, dar nu le-a mărit salariile astfel încât să compenseze pierderea. Cât despre întocmirea bugetului de stat pe anul viitor, aceasta se va dovedi extrem de problematică, a mai precizat acesta. Hossu a mai susținut că o serie de schimbări ce vor interveni la anul vor crește presiunea pe angajatori și, de asemenea, ar putea duce la conflicte sociale.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Bogdan Hossu a confirmat întâi că salariile a peste un milion de oameni din agricultură și construcții vor fi practic mai mici dacă mâine, 31 octombrie, Guvernul PSD – PNL nu adoptă o Ordonanță de Urgență pentru majorarea acestor venituri, așa încât să compenseze scoaterea facilităților fiscale decisă tot de Guvern săptămânile trecute.
„Evident, asta se întâmplă. Oricum, chiar și așa, probabil câteva mii de persoane din agricultură, institutuțiile care beneficiau de facilitățile fiscale din agricultură dar, în același timp, sunt subordonate Legii de salarizare 153, chiar cu noile salarii minime pe economie, din cauză că nu au modificat, veniturile lor salariale vor scădea cu 11%. Deja discuția în îmbunătățiri funciare, cei care fac posibilitatea de irigare a culturilor agricole sunt foarte dispuși să intre în grevă că e anormal ca atunci când dai o facilitate, schimbând regulile jocului să nu mai permiți păstrarea veniturilor respective, deși premierul a promis că nu va fi afectat niciun venit de la nicio structură din agricultură sau construcții”, a explicat apoi liderul de sindicat.
Întrebat cum va arăta bugetul de stat pe anul viitor, în condițiile în care noua Lege a salarizării nu e gata nici acum, Bogdan Hossu a răspuns: „Probabil bugetul pe anul viitor va ieși în februarie 2024, adică nu-l văd pe termen scurt, acum rapid. Sunt câteva elemente care blochează apariția bugetului pe 2024. Una din ele e Legea pensiilor, pentru că va avea impact bugetar și se așteaptă, chiar dacă vor spune că legea nu se va aplica de la 1 ianuarie, se va aplica de la 1 aprilie sau altă dată. Dar nu pot construi bugetul fără cadru legislativ în vigoare”.
„Al doilea lucru care ne îngrijorează și care va crea o multitudine de conflicte sociale e salariul minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2024, pentru că din cauza directivei legate de salariul minim european și necesarul de a compensa inflația, probabil va exista o nouă majorare la 3.700 – 3.750 ca salariul minim garantat de la 1 ianuarie. Asta va aduce bani mai mulți la buegtul de stat, ceea ce va fi bucuria guvernanților actuali dar, în același timp, va crea o presiune pe mediul de afaceri privat care, evident, deja începe să-și creioneze defintiv bugetele pe 2024, iar schimbarea de salariu minim va avea impact negativ.
Nu în ultimul rând, ceea ce majoritatea angajatorilor nu realizează e că de la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare o lege parțial prorogată care spune că orice salariat nu poate fi ținut mai mult de doi ani la nivelul salariului minim pe economie. Deci va fi o presiune suplimentară, că vor trebui să crească salariile legate de acest lucru”, a continuat președintele „Cartel Alfa”.
Bogdan Hossu a mai susținut că Guvernul PSD – PNL intenționează să introducă „proceduri de compensare suplimentară pentru sectorul bugetar; nu va fi decât o formă de politizare a sistemului de salarizare în sistemul bugetar deoarece paramentrii utilizați nu sunt independenți, deci rezultă că depind de decizia politică”.