Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, în debutulşedinţei Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al PDL că este timpul ca România să iasă din recesiune, iar partidul pe care îl conduce să culeagă roadele măsurilor grele luate. Şeful Executivului a anunţat totodată câteva din măsurile care urmează să fie finalizate şi i-a invitat pe liberalii nemulţumiţi de asocierea cu PSD să se alăture PDL.
Emil Boc a precizat că CNC va aproba derogarea acordată de Colegiul Director de la criteriul vechimii în cazul candidaturii la şefia partidului, adăugând că susţine echilibrul între experienţa maturităţii şi dinamismul tinerilor.
Potrivit premierului, România se pregăteşte să treacă „într-o nouă etapă”, cea a „creşterii economice”.
„În 2012 vom avea o creştere între 4-4,5. Rodul muncii noastre se va simţi”, a spus premierul, citat de Mediafax.
Emil Boc a propus o lege care ar restrânge funcţiile politice la secretari de stat şi şefi de agenţii: „Din punctul meu de vedere, voi propune un proiect de lege în regim de urgenţă – sper să am şi sprijinul coaliţiei – pentru a stabili foarte clar câteva lucruri: în primul rând palierul politic să fie rezumat şi restrâns la ceea ce înseamnă secretari de stat şi şefi de agenţii, care înseamnă răspunderea politică a Guvernului care conduce şi care face evaluările necesare pentru a avea oameni potriviţi la locul potrivit şi este răspunderea politică a partidului sau a coaliţiei care guvernează.”
Referitor la reorganizarea aparatului politic, premierul a adăugat că stabilirea calităţii de funcţionar public se va face prin concurs, conform prevederilor legale.
Într-o declaraţie dată vineri, Emil Boc a vorbit despre separaţia dintre politic şi non-politic în ceea ce privește acordarea funcțiilor publice din țară: Mai am o provocare, pe care trebuie să o finalizăm cu un proiect de lege. Ieri am obţinut un aviz de principiu din partea Colegiului Director Naţional. Este vorba despre ceea ce însemană funcţia publică în România. Trebuie foarte clar să definim palierul politic de palierul non-politic în ceea ce înseamnă funcţia publică în România.
Șefii de deconcentrate, testați în următoarele șase luni
Premierul a propus totodată evaluarea profesională a șefilor de servicii deconcentrate, pe o perioadă de 4-6 luni: „Această testare şi evaluare să se facă de o echipă de evaluatori în care cei din afară să aibă majoritate – şi mă refer aici la cadre didactice universitare, care să facă parte din această structură de evaluare”.
„Cei care nu îndeplinesc un minim de punctaj sau de notă stabilite de lege vor trebui să plece. Cei care corespund profesional vor rămâne şi vor avea stabilitate. Prin asta, practic, putem să consolidăm performanţa actului de guvernare”, a mai declarat Boc.
Analiza secretarilor de stat şi şefilor de agenţii, finalizată în şase luni
Premierul se aşteaptă ca analiza performanţei tuturor secretarilor de stat ori şefilor de agenţii să fie finalizată în următoarele şase luni, „iar acolo unde nu există performanţe, trebuie să plece”.
„Deja avem un an de guvernare şi cred că este momentul să facem această evaluare la toate partidele din coaliţie, pentru a stabili ce înseamnă performanţă în actul de guvernare, pentru că, în ultimă instanţă, noi avem responsabilitatea guvernării acestei ţări iar românii se uită în primul rând la noi cu privire la modul în care ştim să guvernăm ţara. Acolo unde există lipsă de performanţă trebuie să avem tăria să spunem colegului sau colegei noastre că nu poate merge mai departe, dacă vrem, ca partid, să avem crediblitatea necesară pentru a câştiga următoarele alegeri.”, a declarat Emil Boc.
Liberalii nemulţumiţi de trecerea PNL la stânga, îndemnaţi să se alăture PDL
Emil Boc i-a îndemnat pe liberalii nemulţumiţi de reorientarea PNL către social-democraţi să se alăture PDL, afirmând: „(…) locul lor este în PDL, şi nu în PNL – politicile de dreapta în România au fost şi sunt preprezentate de PDL. Această identitate ne-am câştigat-o cu greu, cu măsuri aspre, ne-au costat politic, dar vom culege şi beneficiile unei asemena decizii”.
„Acum lucrurile sunt simple: trebuie să aleagă cetăţenii între alianţa socialistă şi PDL şi actuala coaliţie care va continua guvernarea după anul 2012. Din acest punct de vedere avem asigurate cele două motoare necesare continuării guvernării – creşterea economică şi protocolul coaliţiei”, a mai adăugat premierul.