BNR va mări din nou dobânda-cheie, într-o încercare de a frâna creșterea prețurilor, măsură care va avea un val de consecințe. Ratele la bănci vor crește în cazul celor care au credite în lei cu dobândă variabilă, așteaptă-te la creșteri ale ratei.
Potrivit Hotnews, estimarea Băncii Comerciale Române este că BNR va majora miercuri, 5 octombrie, dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază la 6,00% iar dobânda la facilitatea de creditare, instrumentul relevant de politică monetară în cazul unui control ferm al lichidității, va ajunge la 7,00%.
Există și posibilitatea unei creșteri mai ample a dobânzii de politică monetară, de 75 de puncte de bază, după ce rata inflației din august a venit peste așteptări.
BCR recomandă clienților care aplică pentru un credit de achiziție locuință să ia în considerare, în primul rând, oferta de dobândă fixă pe o perioada cât mai mare (5/10 ani), astfel încât să aibă o predictibilitate mai mare asupra impactului ratei lunare în venitul lunar.
În plus, pentru situațiile neprevăzute (probleme de sănătate, șomaj, etc), clienții sunt îndemnați să opteze pentru asigurarea de viață, de șomaj și de boli grave, atașată creditului, oferindu-le chiar o reducere de dobândă la pachet.
Raiffeisen Bank apreciază că IRCC de 6% ar aduce o crestere a ratei cu încă 300 de lei, pentru un credit de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, cu o rată a dobânzii variabile compusă din IRCC + marja 2%.
Potrivit reprezentanților Raiffeisen Bank, în acest moment circa trei sferturi (75%) din creditele ipotecare noi sunt cu dobândă fixă, scutindu-i pe clienți de volatilitatea dobânzilor.
BCR estimează că exista si posibilitatea unei cresteri mai ample a dobanzii de politica monetara, de 75 de bp, dupa ce rata inflatiei din august a fost peste asteptari.
Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, a spus el, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.