Noile evaluări ale BNR arată creșteri moderate ale economiei în trimestrele IV 2024 şi I 2025, relativ similare previziunilor anterioare. Membrii Consiliului BNR invocă riscuri ridicate la adresa comportamentului cursului de schimb al leului, deficite mari și incertitudini privind procesul de consolidare fiscală, inclusiv în contextul politic intern actual.
„Membrii Consiliului au convenit că riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului rămân ridicate, evocând deficitele gemene mari şi incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, inclusiv în contextul situaţiei politice interne. Totodată, s-au făcut referiri la tensiunile geopolitice, precum şi la evoluţiile şi politicile economice din state dezvoltate, cu potenţiale implicaţii inclusiv asupra conduitei politicii monetare a băncilor centrale majore şi asupra mişcărilor de pe piaţa financiară internaţională”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR din 15 ianuarie 2025.
Atunci, Consiliul a decis în unanimitate menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50%
Membrii Consiliului BNR au mai arătat că noile evaluări reconfirmă perspectiva descreşterii ratei anuale a inflaţiei în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2024, care indica şi o creştere temporară a acesteia în trimestrul II 2025, urmată de o scădere graduală, până la 3,5% în decembrie 2025 şi la 3,3% în septembrie 2026.
Acţiunea dezinflaţionistă de ansamblu a factorilor pe partea ofertei va fi mai modestă decât s-a previzionat anterior, date fiind evoluţia recentă a preţului combustibililor şi a cotaţiei ţiţeiului, dar şi efectele persistente de sens opus exercitate asupra dinamicii preţurilor alimentelor şi energiei de condiţiile meteorologice nefavorabile din 2024 şi de majorarea cotaţiilor unor mărfuri, precum şi de creşterea consumului de energie în lunile de iarnă.
De asemenea, BNR invocă și incertitudini asociate previziunilor privind preţurile alimentelor şi energiei.
Membrii Consiliului au mai arătat că noile evaluări indică creşteri moderate ale economiei în trimestrele IV 2024 şi I 2025, relativ similare previziunilor anterioare.
Creşterea în termeni anuali a economiei a fost probabil susţinută şi în trimestrul IV 2024 prioritar de consumul privat, în timp ce din partea formării brute de capital fix este posibil un aport negativ semnificativ, atribuibil în principal activităţii din construcţii. În cazul exportului net, se conturează însă o nouă scădere a impactului contracţionist, deşi modestă.
Pe acest fond, deficitul comercial a continuat să-şi tempereze creşterea faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce deficitul de cont curent şi-a accelerat-o considerabil, ca urmare a deteriorării balanţelor veniturilor
„Incertitudini şi riscuri însemnate la adresa previziunilor decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri”, susțin membrii Consiliului BNR, făcând referiri la pachetul de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent.