Premierul Mihai Tudose a dat, luni, un ultimatum băncilor: își reglează atitudinea față de români sau el va avea grijă să facă publice numele unităților care nu fac profit.
BNR a reacționat imediat la afirmațiile premierului.
“Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim. Indicatorul de lichiditate este de 250,5%, față de nivelul minim de 100%. Peste 99% din firme și cetățeni se încadrează în plafonul garantat”, transmite Banca Centrală, potrivit hotnews.
Totodată, oficialii BNR arată că toți indicatorii sistemului bancar indica bănci care nu pun în pericol depozitele populației.
"Sectorul bancar din Romania este solid si lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si comparativ cu media europeana de 14%. Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.
BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal.
Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). 3. In conformitate cu legislatia europeana, toate depozitele pana la 100,000 euro (inclusiv echivalent in lei sau alte valute) sunt garantate.
La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10204042 persoane fizice , din care 10 169155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat. La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736813 persoane juridice, din care 718924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat.
Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in bancile din Romania", transmite BNR.
Premierul Mihai Tudose a anunțat că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în România și nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo. (Detalii AICI)