BNR: Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7 643 milioane euro. La cât a ajuns

BNR: Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7 643 milioane euro. La cât a ajuns
Inquam Photos / Octav Ganea

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7 643 milioane euro, ajungând la 177 726 milioane euro, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

BNR, despre datoria externă a României

„În perioada ianuarie – martie 2024, datoria externă totală a crescut cu 7 643 milioane euro, până la 177 726 milioane euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 129 063 milioane euro la 31 martie 2024 (72,6% din totalul datoriei externe), în creştere cu 6% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2024 nivelul de 48 663 milioane euro (27,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2023”, a transmis BNR.

Tot în primele trei luni ale acestui an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,945 milioane euro, comparativ cu 3,964 milioane euro în perioada similară din 2023.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au fost de 2,095 milioane euro. Spre comparație, în intervalul ianuarie – martie 2023 au fost de 2,216 milioane euro.

BNR, despre inflație

Banca Națională a României a emis recent o poziție și cu privire la rata anuală a inflației. BNR susține că aceasta „este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior şi să coboare doar marginal în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei (martie 2026)”.

„Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale și de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele trei luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE. O sursă de incertitudini și riscuri însemnate o constituie, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie”, a mai transmis BNR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)