BNR: Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual
Banca Naţională a României (BNR) anticipează că criza sanitară urmează să se detensioneze în mod gradual, chiar dacă pandemia de COVID-19 va mai continua să reprezinte riscuri la adresa proiecţiei macroeconomice.
Banca Centrală avertizează că şi în cazul unei eficienţe sporite a vaccinurilor existente în faţa posibilelor tulpini genomice, persistă încă necunoscute cu privire la gradul de protecţie de care ar urma să beneficieze, în timp, persoanele care au fost deja complet imunizate:
„Odată cu progresul în ceea ce priveşte imunizarea populaţiei, criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual. Totuşi, aceasta rămâne principala sursă de riscuri la adresa proiecţiei macroeconomice. Noi puseuri în ceea ce priveşte rata de infectare cu SARS-CoV-2 sunt posibile, în special pe fondul unor potenţiale variaţii în genomul virusului cu un grad mai ridicat de contagiozitate şi o eventuală rezistenţă sporită la serurile imunizante existente.
În plus, chiar şi în cazul unei eficienţe sporite a vaccinurilor existente în faţa posibilelor tulpini genomice, persistă încă necunoscute cu privire la gradul de protecţie de care ar urma să beneficieze, în timp, persoanele care au fost deja complet imunizate. Resurgenţa infecţiilor ar impune menţinerea sau chiar reînăsprirea măsurilor de distanţare socială atât pe plan local, cât şi global, creând noi obstacole în calea unei reveniri cu celeritate şi sustenabile a activităţii economice”, precizează BNR într-un Raport.
BNR arată că incertitudini suplimentare planează şi asupra impactului economic al crizei sanitare, atât pe termen scurt, pe fondul adaptării agenţilor economici la noile condiţii, cât şi pe termen mediu, date fiind modificările structurale induse de pandemie, cu consecinţe asupra potenţialului productiv al economiei.
„Riscurile induse de criza pandemică s-au ameliorat în contextul demarării campaniilor de imunizare. Incertitudini sunt însă asociate dinamicii vaccinării, privite din perspectiva relaţiei acesteia cu avansul cazurilor noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2. O trenare a progresului acestui proces ar putea avea loc în cazul apariţiei unor sincope în procesul de producţie şi distribuţie a vaccinurilor de la nivel global, al apariţiei unor dificultăţi logistice pe plan local (cu precădere în mediul rural), dar şi al unei posibile acutizări a reticenţei populaţiei de a se vaccina. O astfel de evoluţie ar întârzia detensionarea situaţiei epidemiologice şi ar putea conduce la permanentizarea unei dinamici a economiei specifică situaţiilor de prevalenţă a distanţării sociale, de natură a afecta de o manieră persistentă cererea pentru anumite tipuri de servicii (cele care au la bază interacţiunea umană)”, se menţionează în document.