Directorul Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, transmite un semnal clar privind situația economică și politică a României, arătând că în ritmul actual România nu va mai rezista încă un an și jumătate.
”Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic. Nu cred că avem resurse că să mai rezistăm încă un an și jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot”, scrie Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Centrală, într-o postare apărută în cadrul unui grup specializat de pe Facebook, conform Hotnews.
Acesta a arătat că în ciuda faptului că ar putea să nu mai fie aprobate „legi toxice” precum cele din ultimii 3 ani, tot va fi nevoie de mai mult decât în prezent pentru redresarea situației actuale.
”Chiar dacă actualul guvern nu va mai putea promova cine știe ce legi toxice, cum a făcut în ultimii aproape 3 ani, schimbarea lui în cadrul constituțional actual depinde de cât de mult vor acționă în această direcție parlamentării ieșiți (formal) din majoritate”, arată Eugen Rădulescu.
Acesta susține că nu crede în posibila schimbarea actualui guvern, dar dacă acest lucru va fi posibil ar trebui să vină un nou executiv al PNL, din care poate să facă membri din toate formațiunile, care să își asume abrogarea toate măsurile greșite luate în ultimii 3 ani.
”Dacă totuși se va ajunge acolo, eu aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea. Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016 : în primul rând, cele din justiție și alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneția ; cele care au ciuntit cu nerușinare puterile președintelui ; cele economice, care au permis jefuirea banului public. Asumarea răspunderii pe o asemenea lege pune la zid pe cei care ar dori să se modifice, dar să nu se schimbe nimic : dacă votează împotrivă și guvernul cade, jocul poate fi repetat de trei ori, până se declanșează alegeri anticipate, undeva în iarnă. Dacă nu se ajunge aici, măcar legislația devine mai puțin toxică, deși problema imensă a deficitului bugetar rămâne”, susține Rădulescu.
Oficialul BNR mai precizează că el crede cu tărie că alegerile anticipate, după cele prezidențiale, ar fi cea mai bună soluție, pentru însănătoșirea cadrului politic și pentru redresarea economiei.