Banca Naţională așeaptă o decizie cu privire la reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% din 2016, după discuțiile cu misiunea tehnică a FMI și Comisia Europeană, programate pentru a doua parte a lunii mai, a declarat Mugur Isărescu, citat de Mediafax.
Guvernatorul BNR nu a prevăzut niciun scenariu referitor la rezultatele reducerii cotei generale de TVA. În schimb, reducerea cotei la 9% pentru alimente, care va intra în vigoare de la 1 iunie, va face ca rata ta anuală a inflaţiei preconizată să ajungă la 1,9% la finele anului viitor, estimare ajustată în scădere de la 2,4%.
„Nu avem (proiecţie a inflaţiei incluzând reducerea TVA la 20% – n.r.) şi motivaţia este următoarea: noi avem în vedere faptul că, şi nu numai ca speranţă, aproape ca certitudine, că în urma discuţiilor care vor urma în ultima decadă a lunii mai cu misiunea tehnică a Fondului Monetar European şi a Uniunii Europene să se clarifice aici, la Bucureşti, nu în altă parte, această chestiune (reducerea cotei generale de TVA – n.r.), pentru că aici e vorba de o viziune”, a afirmat Isărescu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei aprobat miercuri în şedinţa Consiliului de Administraţie.
Astfel, guvernatorul susține că este necesară o discuţie serioasă şi tehnică cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene, pentru a vedea în ce măsură reducerea TVA este fezabilă analizând toate aspectele implicate.
În plus, șeful Băncii Naționale a mai precizat că există nerealizări la capitolul cheltuilei, care ar trebui analizate cu mare atenție și că trebuie schimbată mentalitatea conform căreia nu se construiesc drumuri din lipsa banilor, deoarece nici când au existat bani tot nu s-a construit nimic.
„În momentul când ştii că ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca această ţară să se poată conecta, (…) intrarea în zona euro înseamnă un pas şi mai mare. Noi suntem acum integraţi în Uniunea Europeană, în zona euro trebuie să te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie să fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie să fie de nivel european. Avem acum un masterplan, să vedem care e capacitatea noastră administrativă şi inginerească să construim acele drumuri”, a afirmat guvernatorul BNR.